Κόσμος|09.03.2023 10:21

Γεωργία: Η κυβέρνηση έκανε πίσω στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες» μετά τις ιστορικές διαδηλώσεις

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(AP Photo/Zurab Tsertsvadze)
(AP Photo/Zurab Tsertsvadze)
(AP Photo/Zurab Tsertsvadze)
(AP Photo/Zurab Tsertsvadze)
(AP Photo/Zurab Tsertsvadze)
(AP Photo/Zurab Tsertsvadze)
(AP Photo/Zurab Tsertsvadze)
(AP Photo/Zurab Tsertsvadze)
(AP Photo/Zurab Tsertsvadze)

Το κυβερνών κόμμα στη Γεωργία απέσυρε το επίμαχο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» αφού για δύο νύχτες κόσμος κατέκλυσε τους δρόμους και ξέσπασαν επεισόδια για το νόμο αυτό, που θα έφερε τη χώρα πιο κοντά στον αυταρχισμό, στα πρότυπα της Ρωσίας.

Το «Γεωργιανό Όνειρο» ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως «αποσύρει χωρίς όρους το νομοσχέδιο το οποίο υποστηρίξαμε χωρίς καμιά επιφύλαξη». Επικαλείται την ανάγκη να μειωθεί «η αντιπαράθεση» στην κοινωνία.

Το νομοσχέδιο απαιτούσε από τις γεωργιανές οργανώσεις, που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να καταχωρίζονται ως «ξένοι πράκτορες» ή διαφορετικά να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα.

Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό νόμο του 2012 ο οποίος διευρύνεται σταθερά από τότε και χρησιμοποιείται για να κατασταλούν στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Λένε πως ο νόμος σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη Γεωργία. 

Το κοινοβούλιο έδωσε την αρχική έγκρισή του προχθές, Τρίτη, όμως δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια έξω από το κοινοβούλιο, κάτι που έκαναν και πάλι χθες, Τετάρτη.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων ύδατος για να διαλύσει το πλήθος έπειτα από ώρες μιας ως επί το πλείστον ειρηνικής διαμαρτυρίας.


Ξύλο στη Βουλή

Εκτός από λαό, ενώ ήταν προς συζήτηση το νομοσχέδιο βουλευτές διαφώνησαν επίσης έντονα και έπεσε ξύλο στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες.

Βίντεο που μεταδόθηκαν από το εσωτερικό του κτιρίου του κοινοβουλίου στο Τμπιλίσι, τη γεωργιανή πρωτεύουσα, δείχνουν έναν σύντομο αλλά βίαιο διαπληκτισμό μεταξύ βουλευτών, όταν ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών υποθέσεων του σώματος φάνηκε να χτυπά τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ενιαίο Εθνικό Κίνημα, που εναντιώνεται στον νόμο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πράκτοραςΓεωργίανομοσχέδιοειδήσεις τώραΡωσία