Κόσμος|09.03.2023 16:17

Οι Τούρκοι επαναφέρουν στο προσκήνιο το Αναντολού: Οι αναφορές του εθνικιστικού Τύπου και ο «στόχος της ελληνικής αποτροπής»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος συνταγματάρχης Τζοσκούν Μπασμπούγ, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας, μιλώντας στη φιλο-κυβερνητική ιστοσελίδα του καναλιού Haber7 τόνισε τη σημασία της ύπαρξης πλοίων, όπως το TCG Αναντολού, έτοιμων να αναλάβουν δράση στην ανατολική Μεσόγειο, γιατί εκεί... υπάρχει η Ελλάδα.

«Η πιο πρόσφατη ρητορική τους ως προς την Τουρκία αφορούσε την ''επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια''. Από εδώ και πέρα, λοιπόν, κάθε φορά που θα λένε ''12 μίλια'', η Τουρκία θα φέρνει το αεροπλανοφόρο Αναντολού στα 12 μίλια και θα λέει ‘'δεν αναγνωρίζω τα 12 μίλια''. Βγες έξω αν τολμάς! Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί, αλλά ο τρόπος για να μην συμβεί είναι να κρατήσουμε πλοία, όπως το Αναντολού έτοιμα στο πεδίο».

Πρώτη αποστολή «Κρήτη»

Ο Μπασμπούγ υποστήριξε ότι αυτό το πλοίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί γύρω από την Κρήτη και ότι το νησί αυτό θα είναι ο πρώτος σταθμός του Αναντολού.

«Αυτήν τη στιγμή έχουν πλέον διοριστεί αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ο κυβερνήτης του πλοίου. Πιστεύω ότι μάλλον θα είναι νηολογημένο στην κρίσιμη ναυτική μας βάση στη Μαρμαρίδα. Η πρώτη του αποστολή μπορεί να είναι στα ανοιχτά της Κρήτης. Η Αμερική και η Ελλάδα θα εκφοβιστούν... Η πρώτη αποστολή θα πρέπει να είναι προς αυτή την κατεύθυνση... Είμαι έτοιμος για όλα τα είδη παιχνιδιών εκ μέρους της Αμερικής και της Ελλάδας. Επομένως, αν η Ελλάδα δεν ουρλιάζει αυτήν τη στιγμή, αν οι ΗΠΑ στέκονται στη άκρη και παρακολουθούν, αυτό συμβαίνει λόγω των εκλογών. Περιμένουν τα αποτελέσματα... Μην το ξεχνάμε αυτό... Επομένως, το τουρκικό έθνος θα πρέπει να ξέρει ότι η προσέλευση στις κάλπες στις εκλογές του 2023 έχει χαρακτήρα ψήφου για την ανεξαρτησία... Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ως σύνολο...».

Ο εμπειρογνώμονας αμυντικής στρατηγικής και ασφάλειας, Γιουσούφ Αλαμπάρντα, δήλωσε ότι «το Αναντολού θα αλλάξει κάποια στερεότυπα στην πολεμική αντίληψη και θα είναι ένας πολλαπλασιαστής ασύμμετρων δυνάμεων στο πεδίο της μάχης χάρη στα συστήματα UCAV. Τι σημαίνει πολλαπλασιαστής ασύμμετρης δύναμης; Μέχρι τώρα, προβλέπονταν μάχες μεταξύ συμβατικά αναπτυγμένων αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο. Για παράδειγμα, η Τουρκία έχει τόσα μαχητικά αεροσκάφη, η Ελλάδα έχει τόσα... Τώρα, όμως, τα μαχητικά αεροσκάφη μας θα μπορούν να μείνουν στον αέρα για 50-60 ώρες όταν απογειωθούν από το Αναντολού. Δεδομένης λοιπόν της μαχητικής του αποτελεσματικότητας, η Τουρκία θα έχει μια δυνατότητα με την οποία θα μπορεί να εκφοβίσει όλους τους αντιπάλους της στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο απόστρατος συνταγματάρχης, Εράι Γκιουτσουέρ, επέστησε την προσοχή στη συμβατική δύναμη που παρατάσσεται εναντίον της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο: «[Με το Αναντολού] μπορείς πλέον να επέμβεις από αέρος και να συντονίσεις από τη θάλασσα ταυτόχρονα. Είναι μια δυνατότητα που απέκτησαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Γιατί ως γνωστόν υπάρχει συσσωρευμένη συμβατική δύναμη κατά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει μια δύναμη που έχουν συγκεντρώσει εκεί οι δυτικές δυνάμεις με το πρόσχημα της προστασίας του πετρελαίου... Πρέπει λοιπόν να σημειωθεί ότι μια τέτοια πλωτή μάχιμη δύναμη και κέντρο διοίκησης στη θάλασσα μπορεί να προσφέρει μεγάλη υποστήριξη στην αποτροπή τέτοιων συμβατικών δυνάμεων... Η αποτρεπτική δύναμη της Τουρκίας έχει πολλαπλασιαστεί».

Οι παραπάνω εκτιμήσεις των Τούρκων στρατιωτικών-αναλυτών στο Haber7 μοιάζουν να συνιστούν εξαίρεση στο εν γένει θερμό και ευχαριστήριο κλίμα της «διπλωματίας των τραγωδιών», που έχει αναπτυχθεί εδώ κι ένα μήνα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ περί αποστολής -χωρίς να προσδιορίζει χρονικά το πότε- του Αναντολού σε Αιγαίο και Κρήτη, «προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα στην Ελλάδα», εντάσσετται μάλλον στο πλαίσιο μιας υπενθύμισης της πάγιας σε κάποια τ/ΜΜΕ και σε ορισμένους στρατιωτικούς κύκλους, ανθελληνικής στρατηγικής στόχευσης, παρά σε νέες αποφάσεις και στρατηγικές της κυβέρνησης όσον αφορά την Ελλάδα ενόψει εκλογών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΕλλάδαΑνατολική Μεσόγειοςειδήσεις τώρατουρκικά ΜΜΕ