Κόσμος|09.03.2023 21:27

Καλίν: Η συνάντηση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία πήγε καλά, σύντομα νέες συνομιλίες

Μαρία Ζαχαράκη

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε ότι η Συνάντηση του Κοινού Μηχανισμού Τουρκίας-Σουηδίας - Φινλανδίας διεξήχθη σε γενικά θετική ατμόσφαιρα και ορισμένα βήματα που γίνονται είναι ικανοποιητικά. Αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει.

«Έχουμε πει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη χρηματοδότηση και την προπαγάνδα. Οι Σουηδοί ομόλογοί μας δηλώνουν ότι θα κάνουν βήματα σχετικά το νόμο. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα σχετικά βήματα».

Παράδειγμα πάλι η Ελλάδα

Δεν είναι η Τουρκία που καθυστερεί τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν, φέρνοντας ως παράδειγμα άλλες χώρες που το είχαν κάνει για πιο ‘ασήμαντους’ λόγους, όπως η Ελλάδα, είπε.

«Δεν υπάρχει καθυστέρηση από την Τουρκία. Αν ο λόγος είναι κάποιες καθυστερήσεις, η διαδικασία φυσικά θα είναι μακρύτερη. Όπως ήμασταν εποικοδομητικοί στην ενίσχυση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουμε να είμαστε.
Κατ' αρχήν πάντα υποστηρίζαμε την πολιτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Στο παρελθόν, αν θυμάστε, άλλες χώρες είχαν δημιουργήσει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές στην αποδοχή νέων μελών. Για να είμαι σαφής, αναφέρομαι στη στάση της Ελλάδας απέναντι στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. Στην ιστορία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, υπήρξαν διαδικασίες που διήρκεσαν 9-10 χρόνια μόνο και μόνο για ένα όνομα. Εμείς ποτέ δεν δώσαμε χώρο για κάτι τέτοιο. Εκφράσαμε μόνο τις πραγματικές, γνήσιες, συγκεκριμένες ανησυχίες μας για την ασφάλεια και εκφράσαμε τις προσδοκίες μας προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι αν ο αντιτρομοκρατικός νόμος στη Σουηδία τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, τότε θα γίνουν πιο γρήγορα βήματα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΦινλανδίαΙμπραχίμ ΚαλίνΣουηδίαΝΑΤΟειδήσεις τώραΤουρκία