Κόσμος|12.03.2023 16:12

Συναγερμός στην Ιαπωνία για την «τρομοκρατία του σούσι» - Σε συλλήψεις προχωρά η αστυνομία

Newsroom

Τρία άτομα έχει συλλάβει η αστυνομία στην Ιαπωνία για τη λεγόμενη «τρομοκρατία του σούσι», όπως δηλαδή έχει ονομαστεί η πρακτική φαρσέρ να ανεβάζουν ανθυγιεινά βίντεο από τα χαρακτηριστικά εστιατόρια όπου πελάτες μπορούν να παίρνουν τα πιάτα τους από τον ιμάντα.

Τον περασμένο μήνα, ένα βίντεο με έναν άνδρα να γλείφει ένα μπουκάλι σάλτσας σόγιας και έπειτα να τον τοποθετεί στον ιμάντα μεταφοράς σούσι έγινε viral και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Έκτοτε, δεκάδες τέτοια βίντεο έχουν αναρτηθεί προκαλώντας την ανησυχία της κοινής γνώμης.

Στα βίντεο παιδιά και νέοι αγγίζουν πιάτα σούσι που περνούν από δίπλα τους ώστε να τα φάει ο επόμενος. Σε ένα βίντεο μάλιστα πελάτης βάζει wasabi στο πιάτο ενός άλλου, ενώ ένας άλλος γλείφει τα ξυλάκια. Σε ένα άλλο βίντεο ένας άντρας φαίνεται να τρίβει σάλιο σε κομμάτια σούσι που περνούν.

Μέτρα παίρνουν τα εστιατόρια

Η τάση έχει τρομοκρατήσει πολλούς Ιάπωνες και έχει προκαλέσει τη λήψη μέτρων από αρκετές αλυσίδες σούσι με ιμάντα μεταφοράς - γνωστές ως kaitenzushi.

«Ξέρω ότι οι άνθρωποι από το εξωτερικό ανυπομονούν να φάνε σούσι εδώ, οπότε ως Ιάπωνας ντρέπομαι για τέτοιες ενέργειες», δήλωσε στο BBC η Yukari Tanaka.

Πολλοί δήλωσαν ότι «φοβούνται λίγο» από την τάση - και παραδέχτηκαν ότι είναι λιγότερο πρόθυμοι να πάνε σε εστιατόρια.

Η Ιαπωνία φημίζεται για τα αυστηρά πρότυπα καθαριότητας και τη μαγειρική εθιμοτυπία της.

Η τρομοκρατία του σούσι οδήγησε σε πτώση των τιμών των μετοχών εταιρειών όπως της γνωστής αλυσίδας Sushiro. Επιπλέον, ώθησε άλλες να απευθύνουν δημόσιες εκκλήσεις προς τους παραβάτες να σταματήσουν το σαμποτάζ των τροφίμων τους. Ορισμένα μάλιστα εστιατόρια έκαναν ακόμη και την επιλογή να σταματήσουν εντελώς τη λειτουργία του ιμάντα όπως η αλυσίδα Choushimaru που δήλωσε ότι θα σταματήσει εντελώς τη χρήση των ιμάντων μεταφοράς, αφού ένας πελάτης τοποθέτησε μια γόπα τσιγάρου σε ένα πιάτο με τζίντζερ τουρσί. Το προσωπικό θα φέρνει πλέον τα πιάτα απευθείας στους πελάτες - και θα μοιράζει καρυκεύματα και σάλτσες μόνο όταν αυτοί έχουν πάρει τη θέση τους.

Τι έκανες στο αγαπημένο μου σούσι;

Εκπρόσωπος της Kura Sushi - της αλυσίδας εστιατορίων που αποτέλεσε στόχο των συλληφθέντων την Τετάρτη - τα βίντεο απειλούν την ύπαρξη του εστιατορίου.

«Το σούσι με ιμάντα μεταφοράς είναι κάτι για το οποίο είμαστε υπερήφανοι ως μέρος της ιαπωνικής κουλτούρας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας μπορούν να τρώνε σούσι που παραδίδεται στον ιμάντα με ασφάλεια και άνεση» δήλωσε η εταιρεία.

Αρκετές αλυσίδες σούσι που βάλλονται από τις αυξήσεις των τιμών και τώρα από το κύμα φαρσέρ απειλούν επίσης με μηνύσεις. Οι συλλήψεις της Τετάρτης είναι οι πρώτες που έγιναν.

Η αστυνομία στην πόλη Ναγκόγια συνέλαβε τον 21χρονο Ryoga Yoshino που σε βίντεο καταγράφεται να γλείφει μπουκάλι με σάλτσα σόγιας σε ένα εστιατόριο σούσι. Στην υπόθεση εμπλέκονται επίσης δύο ανήλικοι ηλικίας 19 και 15 ετών. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιαπωνίασούσιειδήσεις τώρατρομοκρατία