Κόσμος|13.03.2023 10:54

Νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία: Στην κορυφή το CHP - Ξεπερνά σε ποσοστά το ΑΚΡ

Μαρία Ζαχαράκη

Σε νέα δημοσκόπηση από την ALF Research, που διεξήχθη στην Τουρκία (προσκείμενη στο Καλό Κόμμα) στις 6-7 Μαρτίου, το ποσοστό των ψήφων που λαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα τραβά την προσοχή. Το κόμμα IYI έχασε σημαντικό αριθμό ψήφων, ενώ το CHP ανέβηκε στην κορυφή ξεπερνώντας το AKP.

Οι ψήφοι που έλαβαν τα κόμματα

  • CHP: 31,8%
  • AKP: 31 %
  • HDP: 11,3 %
  • IYI: 8,9 %
  • MHP: 6,5 %
  • MEMLEKET: 2,2 % (Μουχαρέμ Ιντζέ)
  • Κόμμα Ευημερίας: 1,9 % (Ερμπακάν)
  • Κόμμα Νίκης: 1,6 %
  • Κόμμα DEVA: 1,5 % (Μπαμπατζάν)
  • ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ: 1,3% (Νταβούτογλου)

Αντίστοιχα, η εταιρεία TAG δείχνει να προπορεύεται το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ με 31.2% και ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP με 26.6%, αν και ο Κιλιτσντάρογλου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης φαίνεται να «παίρνει κεφάλι» από τον Ερντογάν κατά 13 μονάδες.

Καφταντζίογλου: Μπορεί να ψηφίσουν κι οι νεκροί

Το στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Τζανάν Καφταντζίογλου, που βρίσκεται πίσω από την προεκλογική εκστρατεία του Ιμάμογλου και έχει καταδικαστεί για προσβολές κατά της κυβέρνησης, επισείει τον κίνδυνο νοθείας στις σεισμόπληκτες περιοχές. «Οι αγνοούμενοί μας πρέπει να αφαιρεθούν από τους εκλογικούς καταλόγους. Διαφορετικά μπορεί να προσπαθήσουν να δείξουν ότι ψήφισαν κι αυτοί», αναφέρει στην εφημερίδα «Σοζτζού».

Νέο προεκλογικό σποτ από τον Κιλιτστντάρογλου – «Ξεκινάμε»

Οι οπαδοί της Γαλατασαράι καλούν την κυβέρνηση να παραιτηθεί

Μετά την ομάδα της Μπεσικτάς και της Φενέρμπαχτσέ, τώρα και οι οπαδοί της Γαλατασαράι φώναξαν συνθήματα στο γήπεδο την Κυριακή, προτρέποντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Ο θυμός προς την κυβέρνηση μετά τους σεισμούς βρήκε έκφραση στα γήπεδα.

 Η Λαϊκή Συμμαχία επεκτείνεται

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Λαϊκή Συμμαχία θα κάνει τις εκλογές της 14ης Μαΐου να μείνουν στην ιστορία με τους νέους εταίρους της συμμαχίας, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι η συμμαχία θα επεκταθεί, μετά την ισχυροποίηση της αντιπολίτευσης με την ανάδειξη ως υποψηφίου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Πέρα από το κόμμα Vatan (Πατρίδα – του υπερεθνικιστή Ντογού Περιντσέκ), το HUDAPAR ανακοίνωσε επίσης ότι θα υποστηρίξει τον Ερντογάν στις επερχόμενες εκλογές. Το Νέο Κόμμα Ευημερίας, από την άλλη πλευρά το σκέφτεται και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετάσχει επίσης στη συμμαχία.

Η HUDAPAR, η οποία αποφάσισε να υποστηρίξει τον Ερντογάν και περιμένει επίσημη προσφορά από το ΑΚΡ, ενδεχομένως και εντός της ημέρες, έχει υποστηρίξει ότι η Χεζμπολάχ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και οι θέσεις της είναι ρατσιστικές και υπέρ της εφαρμογής της Σαρίας.

Ο ηγέτης του Κόμματος Vatan, Ντογού Περιντσέκ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του PKK και του HUDAPAR. Ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι έκανε εταίρο της συμμαχίας όποιον κηρύσσει πόλεμο στο νόμο για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές ΤουρκίαΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΤουρκίαειδήσεις τώρα