Κόσμος | 14.03.2023 17:19

Καλίν: Χρειαζόμαστε έναν ευρύτερο γεωπολιτικό-στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ

Μαρία Ζαχαράκη

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν, μιλώντας σήμερα στο επιχειρηματικό φόρουμ ΗΠΑ - Τουρκίας που διοργανώθηκε στο αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, προέβη σε εκτιμήσεις σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει στρατηγικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών και όχι απλώς ένας αποσπασματικός διάλογος για διάφορα θέματα που προκύπτουν κατά καιρούς.

«Χρειαζόμαστε έναν ευρύτερο γεωπολιτικό-στρατηγικό διάλογο, όχι μόνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενέργεια, τις καταστάσεις στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη ή την Ανατ. Μεσόγειο, αλλά για να βάλουμε τα πάντα σε μια προοπτική. Όχι μόνο για τις δικές μας χώρες, αλλά με μια αίσθηση επείγοντος για το μέλλον του πλανήτη».

F-16 και ΝΑΤΟ

Όταν ρωτήθηκε για τη θέση της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Καλίν τόνισε ότι οι δύο αυτές χώρες θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να καλύψουν τις ανησυχίες της Τουρκίας περί ασφάλειας, ενώ χαρακτήρισε επίσης «εντελώς παράλογη, απαράδεκτη και μη παραγωγική» τη σύνδεση της επίλυσης του προβλήματος των F-16 από τις ΗΠΑ με το θέμα αυτό.

Επισήμανε, επίσης, ότι η Τουρκία είναι ο κύριος παίκτης στην περιοχή, από τους ενεργειακούς αγωγούς μέχρι τις θερμές εξελίξεις και ότι η Τουρκία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλα τα σχέδια στην περιοχή ως μία χώρα που είναι σημαντική.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑΝΑΤΟΙμπραχίμ Καλίνειδήσεις τώραΤουρκία