Κόσμος|17.03.2023 16:32

Ερντογάν: Αποφασίσαμε το κοινοβούλιο να επικυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Μαρία Ζαχαράκη

Το «ναι» στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είπε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Sauli Niinisto, μετά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

«Κατά τη διάρκεια του χρόνου που αφήσαμε πίσω μας, διαπιστώσαμε ότι η Φινλανδία έχει κάνει ειλικρινή και συγκεκριμένα βήματα για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της στο τριμερές μνημόνιο και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία επικύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο μας με βάση την ευαισθησία και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφαλείας της χώρας μας.

(Η διαδικασία έγκρισης της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στην τουρκική εθνοσυνέλευση) ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές», δήλωσε, ενώ όσον αφορά τη διαδικασία έγκρισης της Σουηδίας, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας με τη Σουηδία στη βάση των αρχών της συμμαχίας και των θέσεών μας σχετικά με τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι "όσο βλέπουμε αρνητικά βήματα κατά της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, από όπου κι αν αυτή προέρχεται, εμείς θα είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε οποιαδήποτε στάση, αλλά αν ένας οργανισμός, όπως το ΝΑΤΟ, ορθώσει το ανάστημά του και δεν αφήσει την Τουρκία μόνη της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, φυσικά, ως Τουρκία, εμείς λέμε ‘ναι’ σε αυτές τις χώρες.

Αλλά δεν έχει γίνει κανένα θετικό βήμα από τη Σουηδία σχετικά με αυτή τη λίστα τρομοκρατών, και όταν δεν υπάρχει ένα τέτοιο θετικό βήμα, λυπάμαι, ο κ. πρωθυπουργός μπορεί να είναι καλός άνθρωπος, αλλά το αποτέλεσμα είναι σημαντικό για εμάς.

Αφού δεν μπόρεσαν να μας δώσουν αυτούς τους τρομοκράτες, δεν είναι δυνατόν να έχουμε θετική προσέγγιση προς τη Σουηδία. Φυσικά, δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα στη Φινλανδία, αφού δεν υπάρχουν τέτοιες ενέργειες στη Φινλανδία, έπρεπε να διαχωρίσουμε τη Φινλανδία από τη Σουηδία και δείξαμε τη θετική μας προσέγγιση προς τη Φινλανδία με την υπογραφή που βάλαμε σήμερα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Φινλανδίας ευχαρίστησε την Τουρκία, λέγοντας ότι "αυτή είναι μια πολύ σημαντική είδηση για όλους τους Φινλανδούς. Σας ευχαριστούμε πολύ", ενώ απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του έπλεξε το εγκώμιο ως ηγέτη.

«Είστε ένας από τους λίγους ανθρώπους που μπορούν να μιλήσουν με όλους σε όλο τον κόσμο. Ίσως είστε ο μόνος που μπορεί να το κάνει αυτό», είπε.

Ο Φινλανδός πρόεδρος δεν ξέχασε να αναφέρει και τη Σουηδία, σημειώνοντας ότι «έχουμε έναν καλό γείτονα, τη Σουηδία. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς τη Σουηδία, διότι έχουμε κοινά συμφέροντα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μίλησε στο μεταξύ σήμερα και με Σουηδό ομόλογό του Tobias Billstrom, για το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΦινλανδίαειδήσεις τώραΝΑΤΟΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν