Κόσμος|19.03.2023 16:24

Ερντογάν: «Είμαστε μια χώρα που μας δείχνουν με το δάχτυλο»

Μαρία Ζαχαράκη

Τα έργα που έχουν γίνει τα 20 χρόνια της διακυβέρνησής του εξήρε για άλλη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα εγκαίνια της πρώτης μονάδας παραγωγής καρβιδίου του βορίου της Τουρκίας στην πόλη Μπαντίρμα στη θάλασσα του Μαρμαρά, κομπορρημονώντας ότι η Τουρκία είναι μία χώρα δακτυλοδεικτούμενη πλέον στον κόσμο για τα επιτεύγματά της, ενώ δεν απέφυγε να βάλλει και κατά των πολιτικών του αντιπάλων, επειδή «τα απαξιούν».

«Στον κόσμο, είμαστε πλέον μια χώρα που μας δείχνουν με το δάχτυλο. Όταν αναλάβαμε την εξουσία, οι δυνατότητές μας στην αμυντική βιομηχανία ήταν 20%. Τώρα 80%. Πού ήμασταν και πού φτάσαμε! Και πού θα πάμε ακόμη...! Μαζί με τους φίλους μας θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με καρδιά και με αποφασιστικότητα. Ό,τι υποσχεθήκαμε θα τα υλοποιήσουμε ένα προς ένα ως Λαϊκή Συμμαχία», δήλωσε.

«Χάρη σε αυτή την εγκατάσταση, η Τουρκία αυξάνει την προστιθέμενη αξία του ορυκτού βορίου. Η μονάδα παραγωγής καρβιδίου του βορίου με επενδυτική αξία 80 εκατομμυρίων δολαρίων θα είναι η πρώτη της χώρας μας και μία από τις κορυφαίες μονάδες στον κόσμο. Θα μετατρέψουμε τα 694 εκατομμύρια τόνους αποθεμάτων που ανακαλύψαμε στο Εσκισεχίρ σε κέρδος με μια εγκατάσταση που θα επεξεργάζεται 1200 τόνους μεταλλεύματος ετησίως.

Είμαστε αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούμε όλες τις αξίες της χώρας μας με ένα σύστημα που ξεκινά από τις πρώτες ύλες και επεκτείνεται μέχρι το τελικό προϊόν.

Με το όραμα του "Αιώνα της Τουρκίας’", είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στον στόχο της ανάδειξης της χώρας μας στις 10 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου. Είμαστε από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο», επανέλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν, προαναγγέλλοντας και νέο εργοστάσιο καρβιδίου του βορίου με παραγωγική ικανότητα 5 χιλιάδων τόνων στην Κιουτάχεια της Τουρκίας.

Θα σβήσουμε τα ίχνη της καταστροφής των σεισμών

Αναφερόμενος στους σεισμούς και τις καταστροφές που έχουν προκύψει στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, ο Ερντογάν προσπάθησε να δώσει ελπίδα ανάτασης στους ψηφοφόρους του.

«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια περνάμε δύσκολες δοκιμασίες ως έθνος. Υποφέραμε για 2 χρόνια λόγω του COVID. Περάσαμε μια άλλη δοκιμασία λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας, των επιτοκίων και του πληθωρισμού. Είμαστε τώρα αντιμέτωποι με την καταστροφή του αιώνα. Ο πόνος των ζωών που χάσαμε σε σεισμούς και πλημμύρες καίει τις καρδιές μας. Αφενός απομακρύνουμε τα συντρίμμια του σεισμού, αφετέρου ξεκινάμε την ανέγερση μόνιμων κατοικιών. Όσοι πήγαν σε άλλα μέρη λόγω της αναταραχής που προκάλεσαν οι δονήσεις επιστρέφουν σιγά σιγά στις πόλεις τους. Ως έθνος, θα σβήσουμε τα ίχνη αυτής της καταστροφής.

Ζητήσαμε από τους πολίτες μας άδεια ενός έτους στην περιοχή του σεισμού. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε και αυτό».

TOGG

O Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε παράλληλα και στο πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο της Τουρκίας, το TOGG, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να δέχεται προ-παραγγελίες, ενώ υποσχέθηκε οι πρώτες παραδόσεις να ξεκινήσουν σταδιακά από το τέλος του μήνα.

Δήλωσε ότι σύντομα το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας θα διανεμηθεί στους πολίτες και υποσχέθηκε να κάνει σύντομα τη χώρα κέντρο φυσικού αερίου με μεταφορά και παραγωγή ενέργειας.

Η αντιπολίτευση θέλει να κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει να κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει περιοδεία στο πυρηνικό εργοστάσιο του Άκουγιου, λέει ότι είναι ένα θαυμάσιο έργο, και όταν επιστρέφει, λέει, "Δεν θα το φτιάξουμε". Ενώ ο κόσμος παλεύει με το πώς να φτάσει στην πράσινη ενέργεια, εμείς κάνουμε ήδη βήματα για την πράσινη ενέργεια κι αυτοί λένε ότι δεν θα το κάνουμε. Οι πολίτες μου δεν θα τους ψηφίσουν στις 14 Μαΐου», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, δεν θα αφήσουμε κανένα εμπόδιο, καμία πολιτική μηχανορραφία να μπει ανάμεσα σε εμάς και στο όραμά μας για τον αιώνα της Τουρκίας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σεισμός ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές ΤουρκίαΤουρκίαεκλογέςειδήσεις τώρα