Κόσμος|20.03.2023 17:52

Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ – Πούτιν στη Μόσχα: «Κίνα και Ρωσία, έτοιμες να σταθούν φρουροί της παγκόσμιας τάξης»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Συνάντηση Σι Τζιπίνγκ- Πούτιν/ AP
Συνάντηση Σι Τζιπίνγκ- Πούτιν/ AP
Συνάντηση Σι Τζιπίνγκ- Πούτιν/ AP
Συνάντηση Σι Τζιπίνγκ- Πούτιν/ AP
Συνάντηση Σι Τζιπίνγκ- Πούτιν/ AP
Συνάντηση Σι Τζιπίνγκ- Πούτιν/ AP
Συνάντηση Σι Τζιπίνγκ- Πούτιν/ AP
Συνάντηση Σι Τζιπίνγκ- Πούτιν/ AP
Συνάντηση Σι Τζιπίνγκ- Πούτιν/ AP
Συνάντηση Σι Τζιπίνγκ- Πούτιν/ AP

Την πρώτη τους ανεπίσημη συνάντηση είχαν Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, καθώς ο Kινέζος πρόεδρος επισκέπτεται τη Μόσχα, στην πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία μετά το 2019. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, αναμένεται να πιέσει για τον ρόλο του Πεκίνου ως δυνητικού ειρηνοποιού στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος ελπίζει, σύμφωνα με το Reuters σε υποστήριξη έναντι των δυτικών πιέσεων.

Στις δηλώσεις τους πριν την ανεπίσημη συνάντηση, ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη μαζί με τη Ρωσία «να σταθεί φρουρός της παγκόσμιας τάξης που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο».

«Είμαι πολύ χαρούμενος που, μετά από πρόσκληση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, επιστρέφω στη γη του στενού μας γείτονα για μια κρατική επίσκεψη», δήλωσε ο Σι κατά την άφιξή του, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. «Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη θα είναι γόνιμη και θα δώσει νέα ώθηση στην υγιή και σταθερή ανάπτυξη των κινεζορωσικών σχέσεων».

Ο Σι πρόσθεσε ότι μαζί με τη Ρωσία, η Κίνα είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί αποφασιστικά το διεθνές σύστημα με επίκεντρο τον ΟΗΕ, να σταθεί φρουρός της παγκόσμιας τάξης που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο».

Πούτιν: Η Κίνα έχει κάνει ένα κολοσσιαίο άλμα στην ανάπτυξή της

«Μελετήσαμε διεξοδικά τις προτάσεις σας για τη ρύθμιση της οξείας κρίσης στην Ουκρανία. Φυσικά, θα έχουμε την ευκαιρία να τις συζητήσουμε», είπε ο Πούτιν στον Σι, αναφερόμενος στο ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία. «Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης. 

Ακόμη, συνεχάρη τον Σι για την επανεκλογή του στο ανώτατο αξίωμα του κινεζικού κράτους για τρίτη φορά, γεγονός που δείχνει ότι «ο λαός της Κίνας έχει εκτιμήσει το έργο του Σι Τζινπίνγκ κατά την προηγούμενη δεκαετία».

«Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει κάνει ένα κολοσσιαίο άλμα στην ανάπτυξή της. Σε όλο τον κόσμο, αυτό προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον και σας ζηλεύουμε για όσα έχετε πετύχει», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν πολλά κοινά καθήκοντα και στόχους. «Σε γενικές γραμμές, η αλληλεπίδρασή μας στη διεθνή σκηνή συμβάλλει σίγουρα στην ενίσχυση των θεμελιωδών αρχών της παγκόσμιας τάξης και της πολυπολικότητας», είπε ακόμα ο Πούτιν.

Σι Τζινπίνγκ: Κίνα- Ρωσία να έχουν στενές σχέσεις

Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ αποκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν φίλο του, αναφέροντας: «Αγαπητέ πρόεδρε Πούτιν, σε αποκαλώ πάντα αγαπητό μου φίλο. Είμαι πολύ χαρούμενος, που μετά από πρόσκλησή σας, επισκέπτομαι ξανά τη Ρωσία σε μια κρατική επίσκεψη, ειδικά αμέσως μετά την επόμενη επανεκλογή μου ως πρόεδρος της Κίνας. Και ως πρώτη χώρα για μια επίσκεψη επέλεξα τη Ρωσία». Ακόμη, στάθηκε στην «ευημερία» της Ρωσίας, χάρη στις ενέργειες του Πούτιν.

«Στο πλαίσιο ανάπτυξης της διεθνούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ρωσίας, πρέπει, αφενός, να επιτύχουμε τον στόχο της διασφάλισης της δικαιοσύνης και της ισότητας στον κόσμο και, αφετέρου, κατά τη διαδικασία αυτή, να επιτύχουμε την ανάπτυξη και την ευημερία των χωρών μας», πρόσθεσε ο ηγέτης της Κίνας.

Σημειώνεται ότι ο Σι είναι ο πρώτος ηγέτης που σφίγγει το χέρι του Πούτιν αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε την Παρασκευή ένταλμα σύλληψης εναντίον του για την απέλαση παιδιών από τη Ρωσία μετά την εισβολή του. Η επίσημη συνάντησή τους θα γίνει αύριο, Τρίτη, στο Κρεμλίνο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡωσίαΣι Τζινπίνγκειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΚίνα