Κόσμος|21.03.2023 05:45

Όταν η φύση κινείται… μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Μαρία Ζαχαράκη

Η ελληνο-τουρκική ένταση μετά τους σεισμούς στο Καχραμανμαράς έχει μπει σε τροχιά ραγδαίας... άμβλυνσης. Παρά την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, η οποία αναμένονταν να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην εξωτερική/ελληνική στόχευση ως εργαλείο εθνικιστικής συσπείρωσης, ενάμιση μήνα μετά, το θετικό κλίμα εξακολουθεί να διατηρείται τόσο σε επίπεδο Τύπου όσο και σε πολιτική ρητορική.

Τα τηλέφωνα, οι συναντήσεις, οι αγκαλιές, ο «φίλος» Νίκος και Μεβλούτ δεν λένε να σταματήσουν μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας-Ελλάδας, σε σημείο που κάποιος αναρωτιέται μήπως έγινε πράγματι... «σεισμός» και στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις ή είναι μόνο προεκλογικές φωτογραφίες. Μήπως σε λίγο αποσυρθεί και το «Μητσοτάκης γιοκ»; Ή ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα ξανατραγουδήσει το «Μια νύχτα μπορεί να έρθει ξαφνικά στην Ελλάδα;»

«Δεν είναι τυχαία η παροιμία ''ο γείτονας χρειάζεται τη στάχτη του γείτονά του''. Αυτή η παροιμία θα μπορούσε να είναι η απαρχή όχι μόνο της ελληνο-τουρκικής, αλλά και της παγκόσμιας ειρήνης», επισημαίνει ο Τούρκος συγγραφέας Αντνάν Μπινγιαζάρ, που υπογραμμίζει -σχεδόν έκπληκτος κι ο ίδιος- ότι μόλις η γη της Ανατολίας κουνήθηκε, ήταν λες η Τουρκία κι η Ελλάδα να περίμεναν με λαχτάρα αυτό το σεισμό για να αμβλυνθούν οι σχέσεις τους.

Η κόντρα κρατάει χρόνια... και οι δύο πλευρές δείχνουν πάντως κατά βάση δύσπιστες ότι αλλάζει κάτι επί της ουσίας στις θέσεις των δύο κρατών. Οι αναλυτές ένθεν κακείθεν φρόντισαν άλλωστε αμέσως να «τρυπήσουν το ροζ συννεφάκι» τις πρώτες ημέρες μετά τους σεισμούς και να καθησυχάσουν ότι τώρα τα ελληνο-τουρκικά μπορεί να μην αποτελούν μέρος της επικαιρότητας, αλλά οι διαφορές παραμένουν διαφορές εις τον αιώνα τον άπαντα...

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουσεισμόςΤουρκίαειδήσεις τώρα