Κόσμος|22.03.2023 12:39

Φουάτ Οκτάι: Δεν θα επιτρέψουμε το σφετερισμό των δικαιωμάτων μας στην Ανατ. Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι μιλώντας στο συνέδριο του δεύτερου Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία,  δήλωσε: «Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα σφετερισμό οποιουδήποτε από τα δικαιώματά μας ή τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο από άλλες χώρες και παράγοντες».

Ανέφερε επίσης ότι οι πλούσιοι πόροι φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν και αναμένεται να ανακαλυφθούν στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρα συνεργασίας, αλληλεγγύης και φιλίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να αναπτύξει συνεργασία με τις χώρες της.

«Τόσο η χώρα μας όσο και η ΤΔΒΚ, η οποία έχει αδειοδοτήσει την Turkish Petroleum Corporation (TPAO), συνεχίζουν να αναζητούν ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύω ότι θα κάνουμε ανακαλύψεις στην ανατολική Μεσόγειο στο εγγύς μέλλον, παρόμοιες με το γιγαντιαίο κοίτασμα Sakarya, το οποίο ανακαλύψαμε στη Μαύρη Θάλασσα και σύντομα θα ξεκινήσει την παραγωγή. Καθώς ανακαλύπτουμε τους δικούς μας πόρους, η εξάρτηση της Τουρκίας από άλλες χώρες για ενέργεια θα μειωθεί σταδιακά».

Ο Οκτάι υπογράμμισε ότι η μετατροπή της Τουρκίας σε χώρα παραγωγής φυσικού αερίου όχι μόνο θα διασφαλίσει τη δική της ενεργειακή ασφάλεια, αλλά θα αλλάξει το παιχνίδι όσον αφορά άλλες ισορροπίες στην περιοχή.

«Θα ήθελα όμως να τονίσω για άλλη μια φορά ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα σφετερισμό των δικαιωμάτων μας ή των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο από άλλες χώρες και παράγοντες».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυσικό αέριοΤουρκίαΦουάτ Οκτάιειδήσεις τώραΑνατολική Μεσόγειος