Κόσμος|24.03.2023 00:06

Η Γαλλία «φλέγεται»: Επεισόδια στο Παρίσι - Πυρπόλησαν την πύλη του δημαρχείου στο Μπορντό

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

«Φλέγεται» κυριολεκτικά η Γαλλία απόψε, καθώς οι δρόμοι του Παρισιού, της Λιόν, του Μπορντό και άλλων πόλεων γέμισαν πολίτες που απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό.

Αυθόρμητες πορείες και διαδηλώσεις ξέσπασαν το απόγευμα σε πολλές πόλεις. Κατά τη διάρκεια της πορείας στο Παρίσι ξέσπασαν επεισόδια, όταν κουκουλοφόροι έσπασαν βιτρίνες, κατέστρεψαν στέγαστρα λεωφορείων και διαφημιστικές πινακίδες, ενώ πυρπόλησαν κάδους.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Λεωφόρο des Italiens, ενώ μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην οδό Saint-Marc, στο 2ο διαμέρισμα. Η πρόσοψη ενός καταστήματος και πολλά δίκυκλα παραδόθηκαν στις φλόγες.

Σύμφωνα με τη Le Monde, oι διαδηλωτές έστησαν αυτοσχέδια οδοφράγματα στη Λεωφόρο Strasbourg για να εμποδίσουν την κυκλοφορία της αστυνομίας στο Παρίσι. Εκεί σημειώθηκε επεισόδιο με οδηγούς. «Είστε τρελοί», φώναξε ένας ταξιτζής. «Σκεφτόμαστε τη συνταξιοδότησή σας», απάντησε ένας νεαρός διαδηλωτής.

Στο Μπορντό κάηκε η πύλη του δημαρχείου, με τους πυροσβέστες να σπεύδουν για περιορίσουν τη φωτιά.

«Ποτάμια» διαδηλωτών στους δρόμους – Πάνω από 3,5 εκατ. διαδηλωτές κόντρα στο ασφαλιστικό του Μακρόν

Συνολικά 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές μετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση στη Γαλλία σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, 1,08 εκατομμύριο σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, κατά την ένατη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, που σηματοδοτήθηκε από τη σαφή αύξηση της συμμετοχής.

Στο Παρίσι όπου το CGT ανακοίνωσε τη συμμετοχή 800.000 διαδηλωτών και το υπουργείο 119.000.

Επεισόδια στο Παρίσι: Διαδηλωτές έβαλαν φωτιές και έσπασαν τζαμαρίες

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν γρήγορα στην κεφαλή της πομπής: πέτρες, μπουκάλια και πυροτεχνήματα εκτοξεύθηκαν εναντίον της αστυνομίας, σε βιτρίνες και στέγαστρα σε στάσεις λεωφορείων, φωτιές μπήκαν σε κάδους απορριμμάτων.

Περίπου 200-300 άτομα, πολλοί ντυμένοι στα μαύρα και μασκοφόροι, λεηλάτησαν ένα ταχυφαγείο, έπιπλα του δρόμου και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, κοντά στο Στρασβούργο-Σεν Ντενί.

Η αστυνομία προσπάθησε να επέμβει αλλά έγινε στόχος των διαδηλωτών με βλήματα, μεταξύ των οποίων και «μεγάλες κροτίδες», σύμφωνα με το BFMTV. Η αστυνομία και οι χωροφύλακες υποχώρησαν πριν κάνουν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες διαδηλωτές άναψαν πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια της πορείας του Παρισιού στις λεωφόρους Grands Boulevards. Τα εκρηκτικά αυτά πυροδοτήθηκαν κυρίως στον αέρα, αλλά κάποια από αυτά κατευθύνθηκαν προς την αστυνομία.

Την ίδια ώρα, στα social media κυκλοφορεί βίντεο που δείχνει έναν αστυνομικό να έχει χάσει τις αισθήσεις του και οι συνάδελφοί του τον σέρνουν για να τον… σώσουν.

Στο Μπορντό κάηκε η πύλη του δημαρχείου, με τους πυροσβέστες να περιορίζουν τη φωτιά. Ο δήμαρχος Πιερ Ιρμίκ, φτάνοντας στο κτίριο, δήλωσε «σοκαρισμένος». «Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι συνταγματικό, η λεηλασία δεν είναι», τόνισε μεταξύ άλλων.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Παράλληλα, τα συνδικάτα απηύθυναν σήμερα προσκλητήριο για τη 10η ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων την Τρίτη 28 Μαρτίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της πολύ αμφισβητούμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

"Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, αυτό το κοινωνικό και συνδικαλιστικό κίνημα, βιώσιμο και υπεύθυνο, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας να επιτύχουν την απόσυρση της μεταρρύθμισης", τόνισαν στο τέλος της ένατης ημέρας κινητοποιήσεων στη χώρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΠαρίσιΓαλλίαΔιαδηλώσεις