Κόσμος|24.03.2023 12:18

«Οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν F-16 στην Τουρκία», βλέπουν τα τουρκικά ΜΜΕ μετά τις δηλώσεις Μενέντεζ

Μαρία Ζαχαράκη

Ο τουρκικός Τύπος καλύπτει τις δηλώσεις Μενέντεζ, βλέποντας ωστόσο το ποτήρι μισογεμάτο για τα F-16, μετά την απάντηση που έδωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, στον γερουσιαστή, ότι χρειάζεται η Τουρκία να πάρει εκσυγχρονισμένα μαχητικά.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ακσάμ φέρει τίτλο «Τα F-16 πρέπει θα πρέπει να πωληθούν στην Τουρκία».

Το κανάλι NTV.com: «Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν την πώληση F-16 στην Τουρκία».

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozcu.com.tr: «Δήλωση των ΗΠΑ για την "πώληση F-16 στην Τουρκία"».

Η Mιλιέτ γράφει: «Αντιπαράθεση για την Τουρκία στη Γερουσία των ΗΠΑ».

«Απαρίθμησε τους λόγους για την εχθρότητα απέναντι στην Τουρκία», γράφει η Γενί Σαφάκ.

Τ24: «Στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής επέκρινε την Τουρκία για 1 λεπτό και 16 δευτερόλεπτα, ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν είπε ότι η Τουρκία είναι "δύσκολος σύμμαχος"».

Χουριέτ: «Απάντηση 3 λέξεων σε ερώτηση διάρκειας ενάμισι λεπτού»

«Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, γνωστός για την αντιτουρκική του στάση στη Γερουσία των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε την ερώτηση κατά τη διάρκεια της ακρόασης του προϋπολογισμού για να επικρίνει την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας.

"Πώς αποκαλείτε μια τέτοια χώρα;", ρώτησε ο Μενέντεζ τον Μπλίνκεν μετά από ένα παραλήρημα 90 δευτερολέπτων που επέκρινε την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κρίση με την Ελλάδα και την μη συμμετοχή της στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν απάντησε με μια σύντομη και ωμή απάντηση: «Είναι δύσκολος σύμμαχος» και απέφυγε να σχολιάσει. Στη συνέχεια, ο Μενέντεζ πρόσθεσε: "Εγώ θα την έλεγα Τουρκία"».

VOA: «Μακρά κριτική στην Τουρκία από τον γερουσιαστή Μενέντεζ στο αμερικανικό Κογκρέσο, δήλωση για τα F-16 από τον ΥΠΕΞ Μπλίνκεν»

«Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε ότι ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα ή η Τουρκία θα έχουν τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να λειτουργούν εντός της συμμαχίας και ότι είναι σημαντικό ο εξοπλισμός αυτός να μην χρησιμοποιείται σε διαμάχες μεταξύ των δύο χωρών.

Η ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, στην οποία συμμετείχε χθες (σ.σ. προχθές) ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν, επικεντρώθηκε επίσης στην πιθανή πώληση F-16 στην Τουρκία, καθώς και στην αποτυχία της Άγκυρας να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρόμπερτ Μενέντεζειδήσεις τώραΗΠΑF-16Τουρκίατουρκικά ΜΜΕ