Κόσμος|24.03.2023 12:44

Αποσύρεται από τη Συρία ο τουρκικός στρατός; Τα σενάρια και ο ρόλος του Άσαντ

Μαρία Ζαχαράκη

Με τίτλο «Ισχυρισμός για Τουρκία-Συρία στον λιβανέζικο Τύπο» ρεπορτάζ στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοζτζού αναφέρει ότι «ενώ τα βήματα εξομάλυνσης μεταξύ της Τουρκίας και της διοίκησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, τα οποία ξεκίνησαν μετά από 11 χρόνια, διατηρούνται στην επικαιρότητα, ο αραβικός Τύπος προέβαλε έναν ισχυρισμό που θα δημιουργήσει αντιπαράθεση».

«Θα προσπαθήσει να μεταπείσει τον Άσαντ»

Επικαλούμενη την εφημερίδα Al-Akhbar του Λιβάνου, η Σοζτζού ισχυρίζεται ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις για τις συνομιλίες εξομάλυνσης με τη Δαμασκό και εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τα στρατεύματά της που βρίσκονται στη Συρία.

Στο ρεπορτάζ υποστηρίζεται ότι η Τουρκία αξιολογεί τις επιλογές της, ενώ και πηγές της συριακής αντιπολίτευσης το επιβεβαίωσαν. «Τούρκοι αξιωματούχοι εργάζονται πάνω σε διάφορες επιλογές σχετικά με το μέλλον της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία», δήλωσαν πηγές της αντιπολίτευσης στην Al-Akhbar.

Η Al-Akhbar ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία θα μεταφέρει τις προτάσεις της στους Ρώσους και Ιρανούς διαμεσολαβητές και θα ζητήσει από την Τεχεράνη και τη Μόσχα να μεταπείσουν τη Συρία. Υποστήριξε επίσης ότι «η Άγκυρα έχει υποσχεθεί να τηρήσει τη συμφωνία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία».

Καθώς η Ρωσία συνεχίζει να πιέζει για μια τετραμερή συνάντηση προκειμένου να προωθήσει τη διαδικασία εξομάλυνσης, δηλώνεται ότι η Δαμασκός δεν έχει εγκαταλείψει την επιμονή της στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρίαειδήσεις τώραΜπασάρ αλ ΆσαντΤουρκία