Κόσμος|24.03.2023 16:45

«Ήσυχη» προεκλογική εκστρατεία χωρίς συγκεντρώσεις και τραγούδια ζητά ο Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Χαμηλούς τόνους θέλει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πιο κρίσιμες εκλογές για τον ίδιο και την παράταξή του, χωρίς προεκλογικές συγκεντρώσεις και τουρκουάζ χαλιά.

Στη συνέντευξή του στο NTV το βράδυ της Τετάρτης δήλωσε ότι: «Δεν σκεφτόμαστε μια συμβατική προεκλογική εκστρατεία. Γιατί υπάρχει θλίψη. Θα διεξάγουμε μια προεκλογική περίοδο χωρίς μουσική αυτήν την περίοδο της θλίψης». 

Το τι είδους προεκλογική εκστρατεία θα κάνει το AKP αποκαλύπτει η δημοσιογράφος της Χουριέτ, Χαντέ Φιράτ, έχοντας αντλήσει πληροφορίες εντός της τουρκικής προεδρίας.

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι ήθελε μια «απλή και ήρεμη εκστρατεία» και χάραξε τα όρια αυτής της εκστρατείας με τις λέξεις ‘ο σεισμός δεν θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης’», αναφέρει η Χαντέ Φιράτ.

«- Δεν σκοπεύει να κάνει συλλαλητήριο τον μήνα του Ραμαζανιού. Αντίθετα, θα μιλά σε εγκαίνια, μικρές συγκεντρώσεις και σε λιτές εξέδρες μπροστά από κτίρια.

- Οι συγκεντρώσεις με σημαίες και φωτορυθμικά θα αντικατασταθούν από περισσότερες κατ' ιδίαν συναντήσεις και επισκέψεις.

- Δεν θα υπάρχει ούτε μουσική ούτε videowall πίσω από τις συγκεντρώσεις και τις ομιλίες που έχουν προγραμματιστεί για το μήνα του Ραμαζανιού.

- Δεν θα στρωθεί ούτε το τουρκουάζ χαλί που χρησιμοποιείται στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Αντίθετα, θα τοποθετηθεί ένα μαύρο χαλί στην πλατφόρμα».

Νέα συνάντηση με τον Σιμσέκ

Το κυβερνητικό στρατόπεδο φροντίζει να διαρρέει επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα ξανα-συναντηθεί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, που αρνήθηκε να συμπεριληφθεί στις λίστες των υποψηφίων βουλευτών, και ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν στη Χουριέτ ότι η συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του Μεχμέτ Σιμσέκ πήγε πολύ καλά.

«Ο Σιμσέκ είναι έτοιμος να κάνει το καλύτερο δυνατό και αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Μπορεί επίσης να οριστεί και μια μέθοδος για να βοηθήσει την κυβέρνηση, αν εκλεγεί. Αλλά το πρόβλημα είναι η υγεία του Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος νοσηλευόταν για λίγο και θα συνεχίσει να νοσηλεύεται στο εξωτερικό».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογές 2023ειδήσεις τώραεκλογέςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία