Κόσμος|24.03.2023 16:22

Αντιμέτωπος με τη διεθνή δικαιοσύνη ο Ερντογάν; Μήνυση σε βάρος της τουρκικής κυβέρνησης στο ΔΠΔ

Μαρία Ζαχαράκη

Αντιμέτωπος με τη διεθνή δικαιοσύνη για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» κινδυνεύει να βρεθεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η βελγική δικηγορική εταιρεία Van Steenbrugge Advocaten (VSA), η μη κυβερνητική οργάνωση Turkey Tribunal με έδρα το Βέλγιο και η ευρωπαϊκή ένωση δικαστών Magistrats Europeens pour la Democratie et les Libertes (MEDEL) υπέβαλαν μήνυση εναντίον της κυβέρνησης της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Βελγίου Johan Vande Lanotte, ο οποίος εκπροσωπεί την VSA, δήλωσε ότι η μήνυση στρέφεται κατά του «καθεστώτος της Άγκυρας», το οποίο κατηγορείται για βασανιστήρια, εξαφανίσεις, παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, παραβιάσεις της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Εκατοντάδες οι καταγγελίες για βασανιστήρια

Η μήνυση προς το ΔΠΔ περιλαμβάνει 463 καταγγελίες βασανιστηρίων που αφορούν 800 πρόσωπα, 109 περιπτώσεις εξαφανίσεων και απαγωγών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας και εκατομμύρια προσαγωγές και συλλήψεις Τούρκων πολιτών.

Μόνο την περίοδο 2015-2021, 2.217.000 άτομα ερευνήθηκαν για υποτιθέμενη συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση», ενώ πρόσφατο παράδειγμα αυθαίρετης δίωξης προβάλλουν οι Ευρωπαίοι δικηγόροι τη σύλληψη της προέδρου του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, Σεμπνέμ Κορούν Φιντζαντζί.

Μετά το άνοιγμα της υπόθεσης, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επιτέθηκαν στους ενάγοντες και στο Βέλγο πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό Dr. Johan Vande Lanotte, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στο άνοιγμα αυτής της υπόθεσης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνμήνυσηειδήσεις τώραΔιεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης