Κόσμος|25.03.2023 07:22

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς η ζωγραφιά παιδιού από τη Ρωσία προκάλεσε αστυνομική έρευνα - Κατηγορούμενος ο πατέρας

Newsroom

Στο κέντρο της ρωσικής πόλης Γιεφρέμοφ υπάρχει ένας τοίχος καλυμμένος με εικόνες πολέμου. Γιγαντιαίες φωτογραφίες μασκοφόρων Ρώσων στρατιωτών με όπλα και υπερμεγέθη γράμματα Z και V - σύμβολα της λεγόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα, στην Ουκρανία.

Σε αυτή την πόλη ωστόσο που βρίσκεται 320 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, υπάρχει και μια άλλη εικόνα του πολέμου στην Ουκρανία, πολύ διαφορετική.

Η δημοτική σύμβουλος Olga Podolskaya έδειξε στο BBC μια φωτογραφία στο κινητό της τηλέφωνο. Είναι η ζωγραφιά ενός παιδιού. Στα αριστερά είναι μια ουκρανική σημαία με την επιγραφή «Δόξα στην Ουκρανία», στα δεξιά η ρωσική τρικολόρ και η επιγραφή «Όχι στον πόλεμο!». Καθώς οι πύραυλοι πετούν από την κατεύθυνση της Ρωσίας, μια μητέρα και το παιδί της στέκονται προκλητικά στο διάβα τους.

Η εικόνα σχεδιάστηκε τον Απρίλιο του 2022 από τη 12χρονη τότε Masha Moskaleva. Ο πατέρας της Alexei, μονογονέας, είχε επικοινωνήσει με τον δημοτικό σύμβουλο για συμβουλές. Της είπε ότι, αφού είδε τη ζωγραφιά της Masha, το σχολείο της είχε καλέσει την αστυνομία.

«Η αστυνομία άρχισε να ερευνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Alexei. Και του είπαν ότι ανατρέφει την κόρη του με κακό τρόπο», είπε η Olga στο BBC.

Ακολούθησαν κατηγορίες. Για μια αντιπολεμική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Alexei τιμωρήθηκε με πρόστιμο 32.000 ρούβλια (περίπου 415 δολάρια ή 338 λίρες εκείνη την εποχή) για δυσφήμιση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Πριν από μερικές εβδομάδες, άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον του. Και πάλι, οι αντιπολεμικές αναρτήσεις αποτέλεσαν τη βάση για τις κατηγορίες απαξίωσης.

Αυτή τη φορά ο Αλεξέι αντιμετωπίζει πιθανή ποινή φυλάκισης.

Ο Αλεξέι βρίσκεται επί του παρόντος σε κατ' οίκον περιορισμό στο Γιεφρέμοφ. Η κόρη του Μάσα έχει - προς το παρόν - σταλεί σε ίδρυμα για παιδιά. Ο Αλεξέι δεν επιτρέπεται καν να της μιλήσει στο τηλέφωνο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πόλεμοςΟυκρανίαΡωσίαπόλεμος στη Συρίαειδήσεις τώρα