Κόσμος|27.03.2023 09:19

Οργή στο Ισραήλ για το νομοσχέδιο που θέλει να περάσει ο Νετανιάχου - Μαζικές διαδηλώσεις μετά την καρατόμηση του υπουργού Άμυνας

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(AP Photo/Oren Ziv)
(AP Photo/Oren Ziv)
(AP Photo/Oren Ziv)
(AP Photo/Oren Ziv)
(AP Photo/Oren Ziv)
(AP Photo/Oren Ziv)
(AP Photo/Oren Ziv)
(AP Photo/Oren Ziv)

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλο το Ισραήλ -μετά την απόλυση του υπουργού Άμυνας από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Γιοάβ Γκαλάντ είχε ταχθεί κατά των αμφιλεγόμενων σχεδίων για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.

Η Ιερουσαλήμ «πλημμύρισε» από κόσμο την Κυριακή, ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια με την αστυνομία και τον στρατό να χρησιμοποιούν κανόνια νερού κατά των διαδηλωτών κοντά στο σπίτι του Νετανιάχου.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ μετά από αυτές τις εικόνες πήρε θέση και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Για χάρη της ενότητας του λαού του Ισραήλ, για χάρη της υπευθυνότητας, σας καλώ να σταματήσετε αμέσως τη νομοθετική διαδικασία», ανέφερε στο Twitter, προσθέτοντας ότι «τα μάτια όλου του λαού του Ισραήλ είναι στραμμένα πάνω σας».

Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους δήλωσαν ότι ανησυχούν βαθιά για τις εξελίξεις και ζήτησαν συμβιβασμό.

Τι περιλαμβάνουν οι μεταρρυθμίσεις που θέλει να περάσει ο Νετανιάχου 

Όπως αναφέρει το BBC, οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται περιλαμβάνουν σχέδια που θα δώσουν στην κυβέρνηση τον πλήρη έλεγχο της επιτροπής που διορίζει τους δικαστές.

Θα καταστήσουν, επίσης, δυσκολότερο για τα δικαστήρια να απομακρύνουν έναν ηγέτη που κρίνεται ακατάλληλος για το αξίωμα, κάτι που έχει εξοργίσει πολλούς που θεωρούν ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει μια δίκη για διαφθορά.

Ο ίδιος απαντά ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν τα δικαστήρια να υπερβαίνουν τις εξουσίες τους και ότι ψηφίστηκαν από το κόσμο, στις τελευταίες εκλογές.

Αφού διαμαρτυρήθηκαν έξω από το σπίτι του Νετανιάχου, οι διαδηλωτές  -πολλοί από τους οποίους κρατούσαν ισραηλινές σημαίες και χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια- στη συνέχεια απώθησαν τις αστυνομικές δυνάμεις για να φτάσουν στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, την Κνέσετ.

Μια κυβερνητική υπάλληλος δήλωσε στο BBC ότι αισθάνεται πως ο Νετανιάχου «ξεπέρασε κάθε όριο που έχουμε ως δημοκρατική χώρα. Υπερασπιζόμαστε το τελευταίο κομμάτι δημοκρατίας που έχουμε και δεν μπορώ να κοιμηθώ έτσι. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα μέχρι να σταματήσει αυτή η τρέλα».

Στο Τελ Αβίβ, διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες απέκλεισαν έναν από τους κύριους αυτοκινητόδρομους για περισσότερες από δύο ώρες, πριν απομακρυνθούν με τα κανόνια νερού.

Διαφωνούν και οι ένοπλες δυνάμεις - Τι οδήγησε στην απόλυση του υπουργού Άμυνας

Ο πρώην υπουργός Άμυνας, εδώ και εβδομάδες άκουγε από εφέδρους που ήταν δυσαρεστημένοι με την προτεινόμενη αλλαγή του νόμου.

Στις αρχές Μαρτίου, πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών σε μια επίλεκτη μοίρα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας ορκίστηκαν να μην παρακολουθήσουν την εκπαίδευση, σε μια πρωτοφανή διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης.

Αργότερα συμφώνησαν να παραστούν και να διεξαγάγουν συνομιλίες με τους διοικητές τους.

Ο Γκάλαντ μίλησε κατά του νομοσχεδίου αυτού το Σάββατο, λέγοντας ότι τα μέλη των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν θυμωμένα και απογοητευμένα.

Ο Νετανιάχου -ο οποίος βρισκόταν εκτός της χώρας την ώρα της τηλεοπτικής αυτής εμφάνισης- δήλωσε ότι δεν είχε πλέον εμπιστοσύνη σε αυτόν ως υπουργό Άμυνας. Ο Γκάλαντ κέρδισε την υποστήριξη ορισμένων συναδέλφων του, ωστόσο ακροδεξιοί της συμμαχίας ζήτησαν την αποχώρησή του, όπως και έγινε.

Μετά την απόλυσή του, Γκάλαντ έγραψε στο Twitter: «Η ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ ήταν και θα είναι πάντα η αποστολή της ζωής μου».

Διαφωνούν με τον Νετανιάχου και οι ΗΠΑ

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατάσταση, λέγοντας: «Όπως συζήτησε πρόσφατα ο πρόεδρος (Μπάιντεν) με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα και πρέπει να παραμείνουν χαρακτηριστικό γνώρισμα της σχέσης ΗΠΑ-Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι οι «θεμελιώδεις αλλαγές σε ένα δημοκρατικό σύστημα θα πρέπει να επιδιώκονται με την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξης».

«Συνεχίζουμε να προτρέπουμε έντονα τους Ισραηλινούς ηγέτες να βρουν έναν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατό». 

Αναφορές πως κάνει πίσω ο Νετανιάχου

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις το πρωί της Δευτέρας για την αναστολή της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

επεισόδιαΜπένιαμιν Νετανιάχουειδήσεις τώραΙσραήλΔιαδηλώσεις