Κόσμος|28.03.2023 08:54

Justine Siegemund: Η Google τιμά με doodle τη μαία που αμφισβήτησε την πατριαρχία

Newsroom

Στη μνήμη της Justine Siegemund είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. Η Siegemund είναι η πρώτη Γερμανίδα που έγραψε βιβλίο για τη μαιευτική από την οπτική γωνία μιας γυναίκας, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για τη σύγχρονη μαιευτική εκπαίδευση.

Γεννημένη το 1636 στο Rohnstock της Κάτω Σιλεσίας η  Siegemund είχε μια πρόπτωση μήτρας που οι κακώς ενημερωμένες μαίες διέγνωσαν εσφαλμένα ως εγκυμοσύνη. Αυτή η απογοητευτική εμπειρία την ενέπνευσε να γίνει και η ίδια μαία και να βελτιώσει τη μαιευτική εκπαίδευση.

Μετά από μαθητεία, η Siegemund ξεκίνησε την καριέρα της στη μαιευτική προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες σε μη προνομιούχες γυναίκες. Σύντομα έγινε γνωστή για την ικανότητά της να καθοδηγεί με ασφάλεια τις γυναίκες που είχαν δύσκολους τοκετούς και η είδηση διαδόθηκε γρήγορα σε μελλοντικές μητέρες σε όλη τη χώρα.

Η Siegemund αποδέχτηκε μια επίσημη θέση ως Μαία της Πόλης του Lignitz το 1683 και αργότερα έγινε η Μαία της Αυλής στο Βερολίνο, όπου γέννησε παιδιά για τη βασιλική οικογένεια. 

Στις 28 Μαρτίου του 1690, η Siegemund παίρνει πιστοποίηση για το βιβλίο της με τίτλο "The Court Midwife" ως επίσημο ιατρικό εγχειρίδιο. Έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα που δημοσίευσε ένα σημαντικό ιατρικό κείμενο στα γερμανικά.

Πέθανε σε ηλικία 68 ετών στο Βερολίνο, στις 10 Νοεμβρίου 1705.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Google doodleμαίαειδήσεις τώραgoogle