Κόσμος|28.03.2023 09:43

Νέο ντοκιμαντέρ για την 11η Σεπτεμβρίου: Ερωτηματικά για το πέμπτο αεροπλάνο και μαρτυρίες για ύποπτους επιβάτες

Newsroom

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη φέρνει στο «φως» της δημοσιότητας νέα εκπομπή - ντοκιμαντέρ του TMZ, με τίτλο «TMZ Investigates: 9/11: The Fifth Plane TV».

Ο κυβερνήτης μιας πτήσης της United Airlines που επρόκειτο να απογειωθεί το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 είναι πεπεισμένος ότι το αεροπλάνο του ήταν μέρος της συντονισμένης τρομοκρατικής επίθεσης. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιος να σχεδίαζε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το αεροπλάνο μας ως όπλο μαζικής καταστροφής», λέει ο πιλότος Tom Mannello στην εκπομπή.

Το TMZ δήλωσε ότι πέρασε έξι μήνες ερευνώντας τις «ύποπτες και ανησυχητικές δραστηριότητες» επί της πτήσης 23, ενός Boeing 767 που επρόκειτο να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο JFK για το Λος Άντζελες στις 9 το πρωί.

Οι αποκαλύψεις του πιλότου και των αεροσυνοδών

Μεταξύ των ισχυρισμών: Ο Mannello είπε ότι έμαθε ότι δύο κόφτες κουτιών είχαν βρεθεί στις τσέπες των καθισμάτων της πρώτης θέσης του αεροπλάνου που ήταν σταθμευμένο δίπλα στην πτήση 23 - η οποία είχε αριθμό ουράς ένα ψηφίο εκτός.

«Αν κάποιος ήταν στο έδαφος και συνεργαζόταν μαζί τους, απλά έκανε ένα λάθος και έβαλε τους κόφτες στο λάθος αεροπλάνο», δήλωσε ο Mannello, υποστηρίζοντας ότι «δεν θα ήταν το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο» να τους τοποθετήσει εκείνη τη στιγμή.

Στο ντοκιμαντέρ, οι αεροσυνοδοί που επέβαιναν στο αεροπλάνο εκείνη την ημέρα μοιράζονται τις υποψίες τους σχετικά με τέσσερα άτομα στην πρώτη θέση -δύο άνδρες, ένα παιδί και ένα άτομο που ήταν ντυμένο με χιτζάμπ, με το πλήρωμα να πιστεύει ότι επρόκειτο για έναν άνδρα που προσποιούνταν ότι ήταν γυναίκα- και έναν άνδρα που ίδρωνε υπερβολικά στην πρώτη θέση.

«Ήταν περίεργο επειδή ήταν 8 η ώρα το πρωί και τα αεροπλάνα είναι κρύα ούτως ή άλλως, αλλά ήταν ένα δροσερό πρωινό», δήλωσε η αεροσυνοδός Sandy Thorngren για τον υποτιθέμενο ιδρώτα του άνδρα.

Το πλήρωμα της πτήσης ανέφερε ότι πάλευε να βρει πιάτα με φρούτα για τους επιβάτες της πρώτης θέσης, οι οποίοι δεν έτρωγαν κρέας, πυροδοτώντας έναν καυγά μεταξύ των επιβατών και της αεροσυνοδού της πρώτης θέσης, μιας γυναίκας που στο ντοκιμαντέρ αναγνωρίζεται ως «Ντέμπορα».

«Τους άκουγα να λένε: "Δεν θέλουμε να φάμε, δεν χρειαζόμαστε φαγητό. Θέλουμε να απογειωθούμε. Δεν χρειαζόμαστε φαγητό. Θέλουμε απλώς να φύγουμε”», υποστήριξε ο Thorngren για τους επιβάτες της πρώτης θέσης.

Η μαζική εκκένωση και η έφοδος του FBI

Ο Mannello είπε ότι κατεύθυνε το αεροπλάνο προς τον διάδρομο προσγείωσης, χωρίς να γνωρίζει τι εκτυλισσόταν εκείνη τη στιγμή στο Μανχάταν.

Ωστόσο, δεν πήρε άδεια να απογειωθεί, καθώς ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας διέταξε όλες τις πτήσεις να επιστρέψουν στις πύλες τους για μαζική εκκένωση.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν 2.996 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 19 αεροπειρατών που επέβαιναν σε τέσσερις πτήσεις.

Η πτήση 11 της American Airlines από τη Βοστώνη προς το Λος Άντζελες χτύπησε τον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 8:46 π.μ. και η πτήση 175 της United Airlines, επίσης από τη Βοστώνη προς το Λος Άντζελες, συνετρίβη στον Νότιο Πύργο λιγότερο από 20 λεπτά αργότερα.

Η πτήση 77 της American Airlines, από την Ουάσινγκτον, χτύπησε το Πεντάγωνο στις 9:37 π.μ., ενώ η πτήση 93 της United, από το Νιούαρκ προς το Σαν Φρανσίσκο, συνετρίβη σε χωράφι της Πενσυλβάνια, πιθανότατα καθ' οδόν προς το Καπιτώλιο ή τον Λευκό Οίκο.

Το πλήρωμα της πτήσης 23 πιστεύει ότι θα μπορούσε να έχει υποστεί παρόμοια μοίρα.

«Σίγουρα πιστεύω ότι η πτήση 23 από το JFK προς το LAX ήταν το πέμπτο αεροπλάνο», λέει ο Thorngren στο έγγραφο. «Και αυτό είναι που με τρομάζει, με στοιχειώνει μέχρι σήμερα».

Το TMZ αναφέρει ότι 20 λεπτά αφότου οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος αποβιβάστηκαν από την πτήση της United και το αεροσκάφος κλειδώθηκε, οι άνθρωποι στο έδαφος είδαν δύο ένστολους να τρέχουν στην καμπίνα των επιβατών.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, όταν οι Αρχές μετέβησαν να ερευνήσουν, ανακάλυψαν μια ανοιχτή καταπακτή στο πάτωμα, η οποία οδηγούσε από την καμπίνα στην κοιλιά του αεροπλάνου.

Ο Mannello πιστεύει ότι τα δύο άτομα μπορεί να έψαχναν για τους κόφτες που ανακαλύφθηκαν στο γειτονικό αεροπλάνο.

Το TMZ αναφέρει ότι το FBI πήρε συνέντευξη από τις αεροσυνοδούς αργότερα εκείνη την ημέρα και τις πήγε σε μια αναγνώριση στο Port Authority για να δει αν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους τέσσερις επιβάτες της πρώτης θέσης, η συμπεριφορά των οποίων τους κίνησε τις υποψίες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τρομοκράτεςεπιβάτεςειδήσεις τώραΝέα Υόρκη11η Σεπτεμβρίου