Κόσμος|30.03.2023 12:52

Ερντογάν: Ίσως έρθει ο Πούτιν στις 27 Απριλίου - Σκληρή απάντηση στην πρόταση να γίνει μέρος της Αγιάς Σοφιάς μουσείο

Μαρία Ζαχαράκη

Πιθανή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο Α Χαμπέρ, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον ηγέτη του ισλαμικού Κόμματος Ευδαιμονίας Τεμέλ Καραμολάογλου που συμμετέχει στη συμμαχία της αντιπολίτευσης, επειδή πρότεινε ένα μέρος της Αγίας Σοφίας να μετατραπεί ξανά σε μουσείο.

«Στις 27 Απριλίου, ίσως έρθει και ο κ. Πούτιν ή θα συνδεθούμε μαζί μέσω τηλεδιάσκεψης και ελπίζουμε ότι θα κάνουμε το πρώτο βήμα για την παράδοση των πρώτων πυρηνικών καυσίμων στο εργοστάσιο Άκουγιου», είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνοντας πως το εργοστάσιο Άκουγιου συνεχίζεται με επιτυχία και πως σχεδιάζονται ακόμη τρία μετά από αυτό.

Για την Αγιά Σοφία δήλωσε: «Καραμολάογλου, ντροπή σου! 'Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μέρος της Αγίας Σοφίας ως μουσείο', λέει. Πού άκουσες να άφησε ο Μωάμεθ ο Πορθητής ένα μέρος της Αγίας Σοφίας ως μουσείο; Σε ποιο βιβλίο υπάρχει αυτό; Για πάρε έναν άξεστο, που λέει να γίνει ένα μέρος της Αγίας Σοφίας μουσείο! Πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι. Έι, Τεμέλ εφέντι, είσαι στην ίδια πλευρά με αυτούς τους άξεστους».

Απευθυνόμενος στην ηγέτιδα του Καλού Κόμματος της αντιπολίτευσης Μεράλ Ακσενέρ, ο Τούρκος πρόεδρος της είπε σε αυστηρό ύφος «προσέχετε τα βήματά μας. Το όνομά μου είναι Ταγίπ και το επίθετό μου Ερντογάν. Πρόσεχε τον Ερντογάν. Πρόσεχε και το όνομά μου Ταγίπ. Όταν μιλάτε, να μιλάτε αναλόγως. Μην με κάνεις απασχολείς».

Τέλος, σκληρό μήνυμα έστειλε και στην αντιπολίτευση, τονίζοντας πως «προσβάλλοντας τον στρατό μου, τη χωροφυλακή και την αστυνομία μου δεν θα βγάλεις κάτι. Είναι προδότες αυτοί που το κάνουν».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγία ΣοφίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΤουρκία