Κόσμος|01.04.2023 21:24

Τι σηματοδοτεί η ιστορική δίωξη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ: Κινδυνεύει με φυλάκιση ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ;

Newsroom

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται για έγκλημα σε σχέση με πληρωμή που έκανε στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, σε μια ιστορική υπόθεση.

Ο άνδρας που πέρασε τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο απέχει πλέον λίγες ημέρες από το να του πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα, να του δώσουν μια φωτογραφία συλλήψεων και να οδηγηθεί ενώπιον δικαστή. Αυτό συμβαίνει καθώς κάνει εκστρατεία για να γίνει ξανά πρόεδρος, στις εκλογές του 2024.

Τι συνέβη;

Το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι ένα σώμα ενόρκων στη Νέα Υόρκη ψήφισε υπέρ της απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του κ. Τραμπ, πράγμα που σημαίνει ότι πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να του απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες.

Αλλά εδώ και εβδομάδες οι ένορκοι ακούνε στοιχεία σχετικά με μια πληρωμή που έγινε για να εξαγοράσει τη σιωπή μιας πορνοστάρ που ονομάζεται Στόρμι Ντάνιελς. Αυτό συνέβη πριν ο κ. Τραμπ γίνει πρόεδρος, λίγο πριν τις εκλογές του 2016, τις οποίες κέρδισε έναντι της Χίλαρι Κλίντον.

Θα μάθουμε ποιες ακριβώς είναι οι κατηγορίες την Τρίτη, όταν ο 76χρονος και θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστή στο Μανχάταν. Οι δικηγόροι του συμφώνησαν ο Τραμπ να συλληφθεί μεν, αλλά να μην εμφανιστεί με χειροπέδες στο δικαστήριο.

Για ποιο πράγμα κατηγορείται ο Τραμπ;

Η Στόρμι Ντάνιελς λέει ότι είχε σχέση με τον κ. Τραμπ το 2006, κάτι που εκείνος πάντα αρνιόταν. Το 2016 προσπάθησε να πουλήσει τον απολογισμό της για το τι συνέβη στα μέσα ενημέρωσης. Ο δικηγόρος του κ. Τραμπ, Μάικλ Κόεν, την πλήρωσε 130.000 δολάρια (105.000 λίρες) για να μη μιλήσει. Αυτού του είδους η πληρωμή αποκαλείται «hush money».

Αυτό δεν είναι παράνομο, αλλά αυτό που έβαλε τον κ. Τραμπ σε μπελάδες είναι ο τρόπος με τον οποίο η επιστροφή του κ. Κοέν καταγράφηκε στους λογαριασμούς του. Κατηγορείται ότι παραποίησε τα επιχειρηματικά του αρχεία λέγοντας ότι η πληρωμή ήταν για νομικά έξοδα.

Καθώς συνέβη λίγο πριν οι Αμερικανοί ψηφίσουν, μπορεί επίσης να παραβιάζει τους νόμους σχετικά με τις πληρωμές που βοηθούν μια προεκλογική εκστρατεία. Τώρα θα υπάρξει δίκη όπου ο κ. Τραμπ θα εκθέσει την υπόθεσή του. Ο ίδιος έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα και λέει ότι οι κατηγορίες έχουν πολιτικά κίνητρα.

Θα πάει ο Τραμπ στη φυλακή αν κριθεί ένοχος;

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ένα πρόστιμο, αλλά υπάρχει επίσης η πιθανότητα να οδηγηθεί στη φυλακή. Εάν κάποια από τις κατηγορίες είναι σοβαρή - αυτό που στις ΗΠΑ ονομάζεται κακούργημα - τότε ο κ. Τραμπ θα αντιμετωπίσει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών. Αλλά νομικοί εμπειρογνώμονες λένε στο BBC ότι ο χρόνος πίσω από τα κάγκελα είναι απίθανος.

Μπορεί ο Τραμπ να είναι ακόμα υποψήφιος για την προεδρία;

Ναι, δεν υπάρχει τίποτα στο σύνταγμα των ΗΠΑ που να εμποδίζει τον κ. Τραμπ να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία τώρα που του απαγγέλλονται κατηγορίες. Ακόμα και αν φυλακιστεί, θεωρητικά θα μπορούσε ακόμα να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος και να κερδίσει τις εκλογές. Υπάρχουν όμως και πρακτικές εκτιμήσεις.

Ένας παρατεταμένος δικαστικός αγώνας και μια δίκη θα αποτελέσουν σημαντική απόσπαση από την προεδρική εκστρατεία - σε χρόνο και ενέργεια, καθώς και στον προγραμματισμό των προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Δεν είχε γίνει έρευνα κατά του Τραμπ και στο παρελθόν;

Ναι. Αντιμετώπισε δύο μεγάλες έρευνες από το Κογκρέσο όταν ήταν πρόεδρος, που ονομάστηκαν μομφές, αλλά αθωώθηκε και τις δύο φορές από τη Γερουσία των ΗΠΑ. Τώρα που έφυγε από το αξίωμά του, δεν μπορεί πλέον να του ασκηθεί δίωξη, αλλά αντίθετα μπορεί να του απαγγελθούν κατηγορίες και αντιμετωπίζει μια σειρά από ποινικές έρευνες. Αυτές συνεχίζονται και θα ακούσουμε περισσότερα γι' αυτές τους επόμενους μήνες.

Οι πρώτες δηλώσεις της Στόρμι Ντάνιελς

«Ο Τραμπ δεν είναι πλέον ανέγγιχτος» δήλωσε η Ντάνιελς στους Sunday Times. «Ένα πρόσωπο που βρίσκεται στην εξουσία δεν εξαιρείται από το νόμο. Και δεν έχει σημασία ποια είναι η δουλειά σου ή τι λέει ο τραπεζικός σου λογαριασμός, είσαι υπόλογος για τα πράγματα που έχεις πει και έχεις κάνει και η δικαιοσύνη απονέμεται».

Η αρχική της αντίδραση στην είδηση, ήταν το σοκ, όπως είπε. Ίππευε, όταν πληροφορήθηκε τι είχε συμβεί. Χαρακτήρισε, δε, «κάπως ειρωνικό» το ότι «ήμουν πάνω σε ένα άλογο με τ΄όνομα Eξιλέωση» εκείνη τη στιγμή.

Δήλωσε «δικαιωμένη» από την απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, αλλά συμπλήρωσε πως οι εξελίξεις της έχουν αφήσει μία «γλυκόπικρη» αίσθηση. «Είχε κάνει τόσο χειρότερα πράγματα για τα οποία έπρεπε να έχει διωχθεί. Γνωρίζω το πόσο τρελή είναι η υπόθεση, δεδομένου του ότι είναι σταρ ερωτικών ταινιών. Αλλά, είναι και ποιητικό, αντέδρασα».

«Είναι μνημειώδης και επική, είμαι περήφανη», είπε για τη δίωξη, αλλά από την άλλη, όπως συμπλήρωσε, το θέμα θα συνεχίσει να διχάζει. «Έχει ήδη ξεφύγει (σ.σ. του νόμου) για την υποκίνηση εξέγερσης και την πρόκληση θανάτου και καταστροφής. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα προκληθεί βία και θα υπάρξουν τραυματισμοί και θάνατοι».

Η Ντάνιελς, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Στέφανι Κλίφορντ, δήλωσε στο πρακτορείο ότι μετά την απαγγελία του κατηγορητηρίου έχει ήδη γίνει στόχος απειλών σε «όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης», αλλά και δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα και email. Παραδέχθηκε πως για πρώτη φορά, από τότε που μίλησε δημόσια κατά του Τραμπ, φοβάται.

«Ένα μέρος του εαυτού μου διστάζει να το πει (σ.σ. ότι φοβάται), γιατί δεν θέλεις να πέσει αίμα στο νερό. Αυτό ενθαρρύνει τους καρχαρίες. Είναι ιδιαίτερα τρομακτικό επειδή ο ίδιος ο Τραμπ υποκινεί τη βία και την ενθαρρύνει» σημείωσε, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν φοβάται ότι θα τη βλάψει ο πρώην πρόεδρος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στόρμι ΝτάνιελςπρόστιμοΗΠΑΝτόναλντ Τραμπφυλάκισηειδήσεις τώρα