Κόσμος|01.04.2023 22:36

Οργή στην κυβέρνηση Μακρόν για την υφυπουργό που φωτογραφίζεται στο Playboy εν μέσω απεργιών για το συνταξιοδοτικό

Newsroom

Η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για θέματα κοινωνικής οικονομίας και αλληλεγγύης της Γαλλίας, Μαρλέν Σιαπά, φωτογραφήθηκε για το περιοδικό Playboy το οποίο θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη, 6 Απριλίου.

Η πρωτοβουλία της Σιαπά έπιασε εξαπίνης το πρωθυπουργικό γραφείο, προκαλώντας μία ακόμα αναταραχή στους κυβερνητικούς κύκλους. Η υπουργός πόζαρε για το περιοδικό με τα χρώματα της Γαλλίας αλλά όχι γυμνή. Η ίδια υπερασπίστηκε την απόφασή της στο Twitter, στέλνοντας το δικό της, φεμινιστικό μήνυμα.

«Υπερασπίζομαι το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για το σώμα τους»

«Να υπερασπίζομαι το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για το σώμα τους, το κάνω παντού, συνέχεια. Στη Γαλλία, οι γυναίκες είναι ελεύθερες. Έστω κι αν δεν αρέσει στους οπισθοδρομικούς και τους υποκριτές», έγραψε η Σιαπά.

Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν δεν έχασε την ευκαιρία να ειρωνευτεί την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην κυβέρνηση, μετά και τη συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω κρίσης του συνταξιοδοτικού στο παιδικό περιοδικό Pif Gadget. Όπως τόνισε η Λεπέν, τα μέλη της κυβέρνησης του Γάλλου προέδρου κάνουν ό,τι θέλουν.

Ανώνυμα, πάντως, οι αντιδράσεις των μελών του κυβερνώντος κόμματος για τη φωτογράφηση της Σιαπά είναι έντονες, με βουλευτή να τονίζει σε δημοσιογράφους στους διαδρόμους της Εθνοσυνέλευσης, «είναι τρελή, ή τί;». Στη συνέντευξή της στο Playboy, πάντως, η Σιαπά, σύμφωνα με το περιβάλλον της, μιλά για τα πάντα «με θάρρος και καμάρι» και δηλώνει περήφανη ως «η πρώτη γυναίκα πολιτικός στο εξώφυλλο» του ερωτικού περιεχομένου περιοδικού.

Επιπλέον πονοκέφαλο για τη γαλλική κυβέρνηση αποτελεί και το γεγονός ότι το τεύχος θα κυκλοφορήσει την ίδια μέρα με την 11η απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων εναντίον της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Την προηγύμενη ημέρα, εντωμεταξύ, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα δεχτεί για πρώτη φορά, από την κατάθεση του νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση, πριν δύο μήνες, τα συνδικάτα.

Η αμηχανία που επικρατεί μεταξύ των μελών της κυβέρνησης είναι έντονη, καθώς οι βουλευτές αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο. Όπως ανέφερε μέλος της Εθνοσυνέλευσης στο ραδιόφωνο France Info, «Μια υπουργός που καταλήγει γυμνή εν μέσω μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, ειλικρινά είναι ο,τι να’ναι». Δεν είναι λίγοι, τέλος, αυτοί που καλούν τον Μακρόν σε ανασχηματισμό. Σχετικά με αυτό το αίτημα, για την ώρα, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την προεδρία, ή την πρωθυπουργό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

υπουργόςPlayboyειδήσεις τώραΓαλλίαΕμανουέλ Μακρόνφωτογράφηση