Κόσμος|05.04.2023 20:32

Η Φινλανδία αγοράζει το «Μαγικό Ραβδί» μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ: Τι είναι το ισχυρό ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας

Newsroom

Μία ημέρα μετά την επίσημη ένταξη της στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε την προμήθεια ενός νέου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από το Ισραήλ.

Το κόστος του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, γνωστού ως David's Sling (Σφεντόνα του Δαβίδ), εκτιμάται σε 316 εκατ. ευρώ, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Το σύστημα, που κατασκευάζεται από την ισραηλινή αμυντική εταιρεία Rafael, αναμένεται να επεκτείνει σημαντικά την εμβέλεια της επίγειας αντιαεροπορικής άμυνας της Φινλανδίας.

Το David's Sling, γνωστό και ως «Μαγικό Ραβδί», είναι ένα σύστημα που αναπτύχθηκε από το Ισραήλ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Για την οριστικοποίηση της πώλησης αυτού του συστήματος στη Φινλανδία, απαιτείται επίσης η έγκριση της Ουάσινγκτον, αναφέρει το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας.

Τι γνωρίζουμε για το David's Sling

Η σφεντόνα του Δαβίδ, επίσης παλαιότερα γνωστή ως μαγικό ραβδί, είναι ένα στρατιωτικό σύστημα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων που αναπτύσσεται από κοινού από τον ισραηλινό αμυντικό εργολάβο Rafael Advanced Defense Systems και τον αμερικανικό αμυντικό εργολάβο Raytheon, σχεδιασμένο να αναχαιτίζει εχθρικά αεροπλάνα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλους κρουζ, που εκτοξεύονται σε αποστάσεις από 40 έως 300 χιλιόμετρα (25 έως 190 μίλια). Το David's Sling προορίζεται να αντικαταστήσει τα MIM-23 Hawk και MIM-104 Patriot στο ισραηλινό οπλοστάσιο.

Ο πύραυλος Stunner του συστήματος έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση της νεότερης γενιάς τακτικών βαλλιστικών πυραύλων σε χαμηλό ύψος, όπως ο ρωσικός Iskander και ο κινεζικός DF-15, χρησιμοποιώντας επί του σκάφους διπλούς ανιχνευτές CCD/IR για τη διάκριση μεταξύ των δολωμάτων και της πραγματικής κεφαλής του πυραύλου, εκτός από την παρακολούθηση από το ραντάρ Elta EL/M-2084 Active electronically scanned array multi-mode. Ο αναχαιτιστικός πύραυλος πολλαπλών σταδίων αποτελείται από έναν εκτοξευτή πυραυλοκινητήρα στερεών καυσίμων, ακολουθούμενο από ένα ασύμμετρο όχημα θανάτου με προηγμένη οδήγηση για υπερ-ελιγμό κατά τη διάρκεια του σταδίου θανάτου. Ένας κινητήρας τριών παλμών παρέχει πρόσθετη επιτάχυνση και ικανότητα ελιγμών κατά την τελική φάση Το David's Sling έγινε επιχειρησιακό τον Απρίλιο του 201.

Το David's Sling προοριζόταν να ενισχύσει τη δεύτερη βαθμίδα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ. Το όνομα David's Sling προέρχεται από τη βιβλική ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ. Αποτελεί ένα επίπεδο του μελλοντικού πολυεπίπεδου συστήματος πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τα Arrow 2, Arrow 3, Iron Dome και Iron Beam.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φινλανδίαειδήσεις τώραΝΑΤΟΙσραήλ