Κόσμος|06.04.2023 06:45

Ο Τραμπ στο εδώλιο: Και τώρα, τι; Όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα άγνωστα στοιχεία στα χέρια της Εισαγγελίας

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Στη Νέα Υόρκη για να του απαγγελθούν κατηγορίες ο Τραμπ (AP Photo)
Στη Νέα Υόρκη για να του απαγγελθούν κατηγορίες ο Τραμπ (AP Photo)
Στη Νέα Υόρκη για να του απαγγελθούν κατηγορίες ο Τραμπ (AP Photo)
Στη Νέα Υόρκη για να του απαγγελθούν κατηγορίες ο Τραμπ (AP Photo)
Στη Νέα Υόρκη για να του απαγγελθούν κατηγορίες ο Τραμπ (AP Photo)
Στη Νέα Υόρκη για να του απαγγελθούν κατηγορίες ο Τραμπ (AP Photo)
Στη Νέα Υόρκη για να του απαγγελθούν κατηγορίες ο Τραμπ (AP Photo)

Ελάχιστες νέες λεπτομέρειες μάθαμε από το πολυαναμενόμενο κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που προέκυψαν μετά από καταγγελίες για πληρωμή μιας πορνοστάρ, της Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου να αποκρύψει πληροφορίες για τον Αμερικανό μεγιστάνα πριν τις εκλογές του 2016. Η έρευνα των εισαγγελέων διεξαγόταν για μία περίοδο πέντε ετών.

Την Τρίτη (04/04) ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ σημείωσε ότι, ο Τραμπ, κατέγραψε ψευδώς πληρωμές, στα βιβλία της οικογενειακής του εταιρείας ακινήτων, προκειμένου να αποκρύψει ότι αποζημίωσε τον δικηγόρο του, Μάικλ Κοέν, για πληρωμή ύψους 130.000 δολαρίων στη Ντάνιελς, η οποία ισχυρίζεται ότι είχε σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η απαγγελία κατηγοριών κατά του Τραμπ είναι μία ιστορική στιγμή για τις ΗΠΑ καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος κατηγορείται ποινικά ενώ συμβαίνει ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή της προεκλογικής καμπάνιας του ρεπουμπλικανού για την ανάληψη της προεδρίας το 2024. Τραμπ και ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοί του ισχυρίζονται ότι, πίσω από τη δίωξη, κρύβονται πολιτικά κίνητρα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στο Reuters νομικοί εμπειρογνώμονες που δεν εμπλέκονται στην υπόθεση, η τελική ισχύς του κατηγορητηρίου πιθανότατα θα εξαρτηθεί από στοιχεία τα οποία, για την ώρα, δεν έχουν έρθει στο «φως» της δημοσιότητας.  

Από την πλευρά του ο Τραμπ αρνείται τις κατηγορίες και, κατά την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του δικαστηρίου την Τρίτη (04/04) δήλωσε αθώος. Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης η παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων είναι πλημμέλημα. Ωστόσο, όταν αυτό γίνεται με σκοπό την απόκρυψη άλλους εγκλήματος αναβαθμίζεται σε κακούργημα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Μπραγκ δήλωσε ότι το σχέδιο αποσκοπούσε στη συγκάλυψη παραβίασης ενός νόμου της πολιτείας της Νέας Υόρκης που καθιστά παράνομη την «προώθηση υποψηφιοτήτων με παράνομα μέσα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πληρωμή των 130.000 δολαρίων υπερέβη το ομοσπονδιακό όριο για τις προεκλογικές συνεισφορές.

Το κατηγορητήριο των 34 κακουργημάτων με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο Τραμπ, ωστόσο, δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες των πράξεων που φέρεται να αποκρύπτονται – γεγονός που εξέπληξε ορισμένους εμπειρογνώμονες. «Περίμενα να εκφράσουν μία σαφή, ακριβή και πειστική θεωρία σχετικά με το ότι υπήρξε πρόθεση απόκρυψης ενός κακουργήματος. Όταν αυτό ήταν το έγκλημα και ιδού ο τρόπος που το διέπραξε. Όμως δε βλέπουμε αυτό εδώ», σημείωσε ο Mark Bederow, νομικός και πρώην εισαγγελέας στο Μανχάταν.

«Τι έχουν στα χέρια τους που δεν είχαν πριν από 10 μήνες;»

Η επικεφαλής της νομικής εταιρείας Day Pitney και πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας, Σάρα Κρίσοφ, αναρωτιέται, «Τι έχει αλλάξει; Τι έχουν στα χέρια τους που δεν είχαν πριν από 10 μήνες;». Τα πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία -αν υπάρχουν- δεν είναι σαφές αν παρουσιάστηκαν από τον Μπραγκ ενώπιον του σώματος ενόρκων, προκειμένου να στηριχθεί το κατηγορητήριο.  

Την Τρίτη, ο Μπραγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο νόμος δεν τον υποχρεώνει να προσδιορίσει τα υποκείμενα εγκλήματα στο κατηγορητήριο. Ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες σημείωσαν ότι δεν είναι ασυνήθιστο τα αρχικά κατηγορητήρια να μην περιέχουν εξονυχιστικές λεπτομέρειες σχετικά με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εισαγγελείς στο σώμα ενόρκων, προκειμένου να στηρίξουν τις κατηγορίες.

Στην προκειμένη, το κατηγορητήριο επικεντρώνεται στις πληρωτέες επιταγές του Τραμπ προς τον Κόεν, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ένοχος για την είσπραξή τους. Ωστόσο, μία ξεχωριστή κατάθεση από τους εισαγγελείς, η οποία είναι γνωστή ως δήλωση γεγονότων, περιγράφει λεπτομερώς και άλλες παρόμοιες ενέργειες που φέρεται να ενορχήστρωσε ο Τραμπ προκειμένου να κρατήσει κλειστό το στόμα δύο ακόμα ανθρώπων που είχαν πληροφορίες που μπορούσαν να αποδειχθούν επιζήμιες για τον -τότε- πρόεδρο.

«Μέρος μίας συνωμοσίας»

Σύμφωνα με άλλους νομικούς, αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Μπραγκ και τους συνεργάτες του να αποδείξουν ενώπιον των ενόρκων ότι, όντως, ο Τραμπ σκόπευε να διαπράξει κακούργημα. «Αυτό που έκαναν ήταν να πάρουν ένα “γυμνό” κατηγορητήριο για παραποίηση επαγγελματικών αρχείων και μέσω των δηλώσεων γεγονότων να το παρουσιάσουν ως μέρος μιας συνωμοσίας. Νομίζω ότι πρόκειται για πολύ αποτελεσματική μέθοδο», εξηγεί ο Άνταμ Κάουφμαν, επίσης της εισαγγελίας του Μανχάταν.

Τα έχουν γίνει γνωστά από το κατηγορητήριο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλες, παρατεταμένες αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο που οι εισαγγελείς θα επιχειρήσουν να αποδείξουν την πρόθεση του Τραμπ να διαπράξει κακούργημα. Ο Κόεν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι πραγματοποίησε την πληρωμή στη Ντάνιελς καθοδηγούμενος από τον Τραμπ, κατέθεσε ενώπιον του σώματος ενόρκων την περασμένη εβδομάδα. Δήλωσε ένοχος για ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο το 2018, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας, αναφερόμενος στην Ντάνιελς. Αυτό μπορεί να αποτελέσει και τρωτό του σημείο αναφορικά με την αξιοπιστία του για την υπεράσπιση του Τραμπ στο δικαστήριο.

Από την πλευρά του, ένα ακόμη πρώην μέλος του γραφείου του εισαγγελέα, ο Τζέρεμι Σάλαντ, προειδοποίησε ότι, οι εισαγγελείς, γνωρίζουν ότι «έχουν μακρύ δρόμο μπροστά τους με τις κατηγορίες» καθώς θα πρέπει να αποδείξουν στους ενόρκους ότι, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε την πρόθεση να παραβιάσει την εκλογική νομοθεσία παρότι, ποινικά, δεν κατηγορείται για κάτι τέτοιο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΗΠΑΣτόρμι ΝτάνιελςκατηγορητήριοδικαστήριοΝτόναλντ Τραμπ