Κόσμος|06.04.2023 16:00

Ουκρανός αξιωματούχος στους FT: «Έτοιμοι να συζητήσουμε με τη Ρωσία για την Κριμαία εάν επιτύχουμε τους στόχους μας»

Newsroom

Συνέντευξη στους Financial Times έδωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Άντρι Σίμπιχα και αποκάλυψε ότι η Oυκρανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τη Ρωσία για το μέλλον της Κριμαίας, εάν οι δυνάμεις της φτάσουν στα σύνορα της χερσονήσου. 

«Ο Σίμπιχα βετεράνος διπλωμάτης που επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική στο γραφείο του προέδρου, ήταν στο πλευρό του σε σημαντικές στιγμές του πολέμου. Ο ίδιος είπε ότι ο πρόεδρος και οι βοηθοί του μιλούν τώρα συγκεκριμένα για την Κριμαία, επειδή πλησιάζει η αντεπίθεση του στρατού της Ουκρανίας με σκοπό να ανακτήσει εδάφη», τονίζουν οι FT.

«Εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους στο πεδίο της μάχης και όταν θα βρεθούμε στα διοικητικά σύνορα με την Κριμαία, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια διπλωματική σελίδα για να συζητήσουμε αυτό το θέμα», είπε ο Σίμπιχα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την απελευθέρωση της Κριμαίας από τον στρατό μας».

Η δήλωση αυτή αποτελεί την «πιο ρητή εκδήλωση ενδιαφέροντος της Ουκρανίας για διαπραγματεύσεις» εδώ και καιρό, όπως τονίζει και η βρετανική εφημερίδα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, ο Ζελένσκι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείψουν ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

«Η Κριμαία θα χρειαστεί πολιτική λύση»

Από την πλευρά του ο υποναύαρχος Τιμ Γουντς, Βρετανός αμυντικός ακόλουθος στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η Κριμαία θα χρειαστεί «μια πολιτική λύση λόγω της συγκέντρωσης δυνάμεων» και πρόσθεσε «δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μια πολύ γρήγορη στρατιωτική λύση …ως εκ τούτου, πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ευνοϊκές συνθήκες για να διαπραγματευτεί το Κίεβο και νομίζω ότι (η Ουκρανία) θα ήταν πρόθυμη για κάτι τέτοιο».

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πρόσφατα εντείνει τις επιθέσεις τους κατά των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από ξηρά και θάλασσα. Το Κίεβο ελπίζει επίσης ότι η αντεπίθεση θα προχωρήσει νότια – ενδεχομένως μέσω της επαρχίας Ζαπορίζια – και θα αποκόψει μια χερσαία γέφυρα που επιτρέπει στη Ρωσία να τροφοδοτεί τις δυνάμεις εισβολής της από την Κριμαία.

Σημειώνεται, ότι η Κριμαία βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από τον Φεβρουάριο του 2014 και προσαρτήθηκε από τη Μόσχα τον επόμενο μήνα μετά από ένα εικονικό δημοψήφισμα – μια κίνηση που καταδικάστηκε διεθνώς ως παράνομη. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Financial TimesΟυκρανίαΡωσίαΚριμαίαειδήσεις τώρα