Κόσμος|07.04.2023 13:21

Στην Τουρκία ο Λαβρόφ: «Το Άκουγιου θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας»

Μαρία Ζαχαράκη

Την ενεργειακή στήριξη της Τουρκίας εκ μέρους της Ρωσίας μέσω του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου εξέφρασε σήμερα από την Άγκυρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εξαπέλυσε παράλληλα βέλη κατά των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι θέλει να επιβάλει την ηγεμονία της και ότι επόμενος στόχος της είναι η Κίνα.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε τις «ειλικρινείς συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών», ενώ δήλωσε ότι «η κατασκευή του Άκουγιου θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας. Στις 27 Απριλίου θα στείλουμε πυρηνικά καύσιμα στον πρώτο αντιδραστήρα του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποσχέθηκε εκ νέου ότι θα δημιουργηθεί κέντρο φυσικού αερίου στην Τουρκία. «Πέρυσι οι ηγέτες μας πήραν την απόφαση σχετικά με την δημιουργία αυτού του κέντρου. Καταλάβαμε τώρα καλύτερα πόσο εύστοχη ήταν αυτή η απόφαση».

Δήλωσε ότι συζήτησαν επίσης τις σχέσεις με τη Συρία και θέματα Λιβύης και Παλαιστίνης.

«Το ζήτημα της Λιβύης είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα πολλές χώρες. Το ΝΑΤΟ επιτέθηκε και η χώρα καταστράφηκε. Η ΕΕ τη βοηθά να ανακάμψει, αλλά όχι αρκετά».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) ότι ενεργούν ενάντια στην αρχή της ισότητας. Σημειώνοντας ότι η Δύση, ειδικά οι ΗΠΑ, έχουν μια μη εποικοδομητική ατζέντα, ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι «στόχος της Δύσης μετά τη Ρωσία θα είναι η Κίνα. Η Αμερική θέλει να έχει την ηγεμονία. Επιβάλλει τη δική της στάση σε όλους και προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Όμως, η Ρωσία, μαζί με την πλειονότητα των χωρών του κόσμου, θέλει αυτή η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων να βασίζεται στους όρους του ΟΗΕ».

Τσαβούσογλου: Συζητήσαμε και το Κυπριακό

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τη Ρωσία για την ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη που παρείχε στην Τουρκία μετά τους σεισμούς με επίκεντρο το Καχραμανμαράς. Όπως είπε, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες ήταν «περιεκτικές και παραγωγικές», ενώ μεταξύ των άλλων αντήλλαξαν απόψεις και για την Κύπρο.

Ανέφερε ότι συζήτησαν διεξοδικά το ζήτημα της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος «πρέπει να τερματιστεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με διαπραγματεύσεις». Σημειώνοντας ότι συζήτησαν τη συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών με τον Λαβρόφ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η συνέχιση της συμφωνίας είναι σημαντική» και συμφώνησαν να άρουν τα εμπόδια στην εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στη συνάντηση για τη Συρία στη Μόσχα, και είπε ότι «ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, είναι ωφέλιμο να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τον ίδιο εντατικό τρόπο».

Αναφορικά με τον σταθμό Άκουγιου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε τα εγκαίνια στις 27 Απριλίου, χωρίς ωστόσο κανένας από τους δύο υπουργούς να αναφέρονταν σε παρουσία Πούτιν.

«Συζητήσαμε θέματα ενεργειακής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου. Η πρώτη φάση των εγκαινίων του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα γίνει στις 27 Απριλίου», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με το μείζον θέμα της βίας στο τζαμί Αλ Ακσά στο Ισραήλ απηύθυνε έκκληση προς το Ισραήλ «να σταματήσει οριστικά τόσο αυτές τις επιθέσεις στο τέμενος Al-Aqsa όσο και τις αεροπορικές επιδρομές. Η Παλαιστίνη, το τέμενος Al-Aqsa και η Ιερουσαλήμ είναι οι κόκκινες γραμμές μας, δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ σε αυτά τα θέματα», ανέφερε.

Ποιον υποστηρίζει η Ρωσία στις τουρκικές εκλογές;

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με το ποιον υποστηρίζει η Ρωσία στις τουρκικές εκλογές, ο Ρώσος ΥΠΕΞ απάντησε ότι: «Η Ρωσία δεν παρεμβαίνει ποτέ στις εσωτερικές υποθέσεις οποιασδήποτε χώρας. κάντε αυτή την ερώτηση στις ΗΠΑ. Είναι δουλειά μιας κυρίαρχης χώρας όπως η Τουρκία. Οι ΗΠΑ κάνουν τέτοιες διπλωματικά δυσάρεστες δηλώσεις. Διοργανώνουν έγχρωμες επαναστάσεις σε πολλά μέρη του κόσμου. Η έγχρωμη επανάσταση είναι δική τους δουλειά».

Στο ίδιο ερώτημα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε αυστηρά λέγοντας ότι: «Βρίσκω την ερώτησή σας λίγο παράξενη, αλλά φυσικά, όπως είπε ο Σεργκέι, η Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα, διοργανώνει δημοκρατικές και διαφανείς εκλογές. Ο Ατατούρκ έχει πει ότι η κυριαρχία ανήκει στο έθνος άνευ όρων. Ως εκ τούτου, το έθνος μας αποφασίζει σε κάθε εκλογή».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΤουρκίαΣεργκέι ΛαβρόφΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΡωσία