Κόσμος|10.04.2023 13:27

Τουρκία: Κρίσιμη δημοσκόπηση 35 μέρες πριν τις εκλογές δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στον Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από νέα δημοσκόπηση της Metro Poll στην Τουρκία και συγκεκριμένα από την ερώτηση «Ποιον από τους παρακάτω θα ψηφίζατε εάν ο ηγέτης του Κόμματος Χώρα, Μουχαρέμ Ιντζέ, αποχωρήσει από την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές;».

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ προέρχεται από τις τάξεις του Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά έχει διαχωρίσει την θέση του και δεν ανήκει στον μεγάλο αντιπολιτευτικό συνασπισμό. Πρόκειται για τον υποψήφιο που στάθηκε απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2018, οπότε και ηττήθηκε.

Τώρα είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος αλλά αυτή τη φορά με δικό του κόμμα, το οποίο αν συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 5% στις εθνικές εκλογές, τότε θα μπει στη Βουλή. Αν όμως ο Ιντζέ αποφασίσει να μην κατέβει τελικά στις εκλογές ως υποψήφιος, τότε οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του είναι πολύ πιθανότερο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, να στραφούν προς τον Κιλιτσντάρογλου, παρά προς τον Ερντογάν.

Η έρευνα διεξήχθη σε 28 επαρχίες με τη συμμετοχή 2.610 ατόμων μεταξύ 1-3 Απριλίου και οι απαντήσεις που έδωσαν είναι οι εξής:

  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 23,4%
  • Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 30,5%
  • Σινάν Ογάν: 24,3%
  • Αναποφάσιστοι: 4,2%
  • Ψήφος διαμαρτυρίας: 16,2%
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 1,1%

Ο ηγέτης του Κόμματος Χώρα, προσφάτως είχε δηλώσει πως  δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω και θα θέσει και εκείνος υποψηφιότητα για πρόεδρος στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Λέγοντας ότι η προεδρική υποψηφιότητα είναι «καθοριστική», ο Ιντζέ είχε αναφέρει: «Δεν θα το προσπαθούσα, αν ήξερα ότι θα έπαιρνα τρεις ή πέντε ψήφους», προσθέτοντας ότι πολλοί νέοι ενδιαφέρονται και ότι σχεδόν 80.000 έγιναν μέλη του κόμματός του μέσα σε ένα εβδομάδα.

«Μπορεί να προκύψει μια κατάσταση παρόμοια με τον Μακρόν. Σε αυτές τις εκλογές, πρέπει να ψηφίσετε στον δεύτερο γύρο, όχι στον πρώτο γύρο. Η επιλογή θα παραμείνει οριστική για τον δεύτερο γύρο. Ας πούμε ότι μένω εγώ κι ο Ερντογάν. Τότε θα πάρω τις ψήφους του Κιλιτσντάρογλου και θα κερδίσω. Αν μείνω εγώ κι ο Κιλιτσντάρογλου, έχω ακόμη πιθανότητες να κερδίσω. Αν μείνουν ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου όμως, δεν μπορώ να δώσω όλες τις ψήφους στον Κιλιτσντάρογλου ακόμα κι αν το ήθελα», είπε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογέςειδήσεις τώραδημοσκόπηση ΤουρκίαΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΤουρκίαεκλογές Τουρκία