Κόσμος|07.03.2019 13:37

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ για τα νιτρικά

Μαρία Ψαρά

Τον Απρίλιο του 2015 το Δικαστήριο της Ε.Ε. αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα παραβιάζει το δίκαιο της Ε.Ε., επειδή δεν προστατεύει τα ύδατά της από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης.

Η Κομισιόν διαπιστώνει ότι τέσσερα χρόνια αργότερα, το πρόβλημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί πλήρως. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή καλεί το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει ημερήσια χρηματικές ποινές με τη μορφή κατ' αποκοπή ποσού ύψους 2.639,25 ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή ύψους 23.753,25 ευρώ ανά ημέρα από την ημέρα έκδοσης της απόφασης έως ότου επιτευχθεί πλήρης συμμόρφωση με τους ενωσιακούς κανόνες.

Το 2011 η Ελλάδα δεν είχε καθορίσει περιοχές ως ευπρόσβλητες από νιτρορύπανση ζώνες και δεν είχε καταρτίσει προγράμματα δράσης για τις περιοχές αυτές. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή, με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στις ελληνικές αρχές, κίνησε διαδικασία επί παραβάσει τον Οκτώβριο του 2011.

Μετά την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου κατά της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2015, η Ελλάδα έχει καθορίσει 12 νέες ευπρόσβλητες στη νιτρορύπανση ζώνες· ωστόσο, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν καταρτίσει προγράμματα δράσης για τις νέες αυτές ζώνες. Συνεπώς, η Επιτροπή κίνησε περαιτέρω διαδικασία, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή τον Οκτώβριο του 2017.

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει καταρτίσει τα εν λόγω προγράμματα δράσης, αλλά δεν έχει υποβάλει χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης ούτε έχει θέσει ημερομηνία-στόχο. Η Ελλάδα, επειδή δεν έχει καταρτίσει τα εν λόγω προγράμματα δράσης, δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου της 24ης Απριλίου 2015. Ως εκ τούτου, η διαδικασία για την κατάρτιση των προγραμμάτων παραμένει σε αρχικό στάδιο. Συνεπώς, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει εκ νέου την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ε.Ε. και να ζητήσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

ΕλλάδανιτρικάΚομισιόν