Κόσμος|07.03.2019 18:05

Η μεγαλύτερη θυσία παιδιών στην ιστορία - 140 παιδιά με καρδιές ξεριζωμένες

Newsroom

Η μεγαλύτερη θυσία παιδιών που έχει καταγραφεί βρέθηκε στο Περού σύμφωνα με δημοσίευμα του live science. Οι αρχαιολόγοι μέτρησαν 140 παιδιά, που όλα τους είχαν τις καρδιές τους ξεριζωμένες, και 200 λάμα στον αρχαιολογικό χώρο Huanchaquito-Las Llamas του Περού. Τα αίτια της θυσίας δεν έχουν διασαφηνιστεί ακόμα, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει κάποιες θεωρίες. Δεδομένο είναι όμως πως η θυσία έγινε από τον πολιτισμός των Τσιμού.

Ο επικεφαλής ερευνητής Gabriel Prieto, βοηθός καθηγητής αρχαιολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Trujillo του Περού, έμαθε για το χώρο της θυσίας το 2011 από κάποιον ντόπιο και αμέσως συνειδητοποίησε την μεγάλη σημασία του. Είναι η μεγαλύτερη θυσία  παιδιών στην ιστορία οπουδήποτε στον κόσμο και είναι η μεγαλύτερη θυσία με λάμα στη Νότια Αμερική. Δεν υπάρχει τίποτα σαν και αυτό πουθενά αλλού" είπε ο καθηγητής John Verano, του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Tulane της Νέας Ορλεάνης.

Στην περιοχή βρέθηκαν 137 μουμιοποιημένα αγόρια και κορίτσια , ηλικιών από 5 έως 14 χρόνων, με εμφανή σημάδια πως οι καρδιές τους είχαν αφαιρεθεί για αδιευκρίνιστο λόγο. Είναι όμως σαφές πως σε πολλούς πολιτισμούς κάτι τέτοιο συνηθιζόταν καθώς η καρδιά θεωρούταν ιερό όργανο. Στοιχεία όπως η στάση των σωμάτων των παιδιών, τα ρούχα με τα οποία ήταν ντυμένα αλλά και το ότι κάποιοι από τους σκελετούς βρέθηκαν με τα οστά λάμα πάνω τους μαρτυρούν πως όλη η διαδικασία ήταν μέρος μιας θρησκευτικής τελετουργίας.

Δίπλα στα παιδιά και στα λάμα βρέθηκαν σκελετοί δύο γυναικών και ενός ανδρός οι των οποίων όμως οι καρδιές δεν είχαν αφαιρεθεί. Πιθανόν να προετοίμαζαν τα παιδιά για την θυσία. Ο πολιτισμός των Τσιμού κυριάρχησε σε μεγάλο μέρος της Περουβιανής ακτής από τον 11ο έως τον 15ο αιώνα. Η περιοχή τους ήταν ιδιαίτερα ξερή και γι αυτόν τον λόγο πότιζαν τις καλλιέργειές τους με ένα σύστημα καναλιών που είχαν δημιουργήσει.

Η έρευνα δείχνει ότι την περίοδο που έγινε η θυσία η περιοχή είχε πλημυρίσει από μια περίοδο έντονων βροχοπτώσεων. Ίσως η θυσία να έγινε σε κάποιον Θεό προκειμένου να σταματήσουν οι βροχοπτώσεις. Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τόπος για την θυσία δεν είναι γνωστός. «Τα παιδιά θεωρούνται συχνά ως αθώα όντα που δεν είναι ακόμα πλήρη μέλη της κοινωνίας και έτσι μπορούν να θεωρηθούν ως τα κατάλληλα δώρα για τους Θεούς» δήλωσε ο Βερανο. Πολλά από τα παιδιά δεν ήταν από την συγκεκριμένη περιοχή αλλά προέρχονταν από διαφορετικούς τόπους και εθνότητες της επικράτειας της φυλής των Τσιμού.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν πρέπει να κατακρίνουμε τον περουβιανό πολιτισμό με βάση τις σημερινές δυτικές κοινωνίες που ζούμε. Οι Τσιμού είχαν εντελώς διαφορετική αντίληψη για τον θάνατο και για τον ρόλο που έπαιζε ο κάθε άνθρωπος στον κόσμο. Υπάρχει ακόμα και η περίπτωση τα παιδιά να ήταν πρόθυμα να θυσιαστούν.

Οι σκελετοί των παιδιών αποθηκεύτηκαν από Υπουργείο Πολιτισμού του Περού προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα από τους ειδικούς.

(Πηγή φωτογραφιών PlosOne)

Περούανθρωποθυσία