Κόσμος|14.04.2023 14:00

Διαρροή εγγράφων από το Πεντάγωνο: Πώς κατάφεραν να εντοπίσουν τον βασικό ύποπτο – Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Newsroom

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συνέλαβε τον 21χρονο Τζακ Τεϊσέιρα, ύποπτο για τις πρόσφατες διαρροές πληροφοριών του Πενταγώνου στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ. Η σύλληψη έγινε «σε σχέση με έρευνα για την εικαζόμενη μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση, διατήρηση και διαβίβαση διαβαθμισμένων πληροφοριών εθνικής άμυνας», δήλωσε ο Γκάρλαντ.

Ο Τεϊσέιρα συνελήφθη στο σπίτι του στην πόλη North Dighton της Μασαχουσέτης από πράκτορες του FBI. Πλάνα από ελικόπτερο ειδήσεων έδειχναν έναν νεαρό άνδρα με κουρεμένα σκούρα μαλλιά, λαδί μπλουζάκι και κόκκινο σορτσάκι να αναγκάζεται να περπατήσει προς τα πίσω προς μια ομάδα πρακτόρων, οι οποίοι τον σημάδευαν με τα τουφέκια τους. Ο Τεϊσέιρα θα εμφανιστεί στο δικαστήριο της Μασαχουσέτης την Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ δήλωσε ότι η διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών ήταν μια «σκόπιμη, εγκληματική πράξη». Πρόσθεσε ότι το Πεντάγωνο είχε λάβει μέτρα για να επανεξετάσει τους καταλόγους διανομής και να βεβαιωθεί ότι τα άτομα που λαμβάνουν πληροφορίες είχαν ανάγκη να γνωρίζουν.

Η διαρροή πιστεύεται ότι ξεκίνησε σε έναν ιστότοπο που ονομάζεται Discord, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που είναι δημοφιλής σε άτομα που παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια και όπου ο Τεϊσέιρα πιστεύεται ότι έγραφε επί χρόνια για όπλα, παιχνίδια και ρατσιστικά memes.

Ο ερευνητικός ιστότοπος Bellingcat και οι New York Times εντόπισαν πρώτοι δημόσια τον Τεϊσέιρα, λίγα λεπτά πριν οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι επιβεβαιώσουν ότι αποτελούσε αντικείμενο ενδιαφέροντος της έρευνας. Ανέφεραν ότι εντόπισαν προφίλ σε άλλους πιο σκοτεινούς ιστότοπους που συνδέονται με τον Τεϊσέιρα.

Ο Τεϊσέιρα ήταν ένας «ειδικός συστημάτων μεταφοράς στον κυβερνοχώρο», ουσιαστικά ένας ειδικός πληροφορικής υπεύθυνος για τα στρατιωτικά δίκτυα επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της καλωδίωσης και των κόμβων τους. Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο Associated Press ότι σε αυτόν τον ρόλο ο Τεϊσέιρα θα είχε υψηλότερο επίπεδο εξουσιοδότησης ασφαλείας - επειδή θα ήταν επίσης επιφορτισμένος με τη διασφάλιση της προστασίας των δικτύων.

Οι πιθανές κατηγορίες, αν αποδειχθούν, θα μπορούσαν να επισύρουν έκαστη από αυτές ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών, ακόμη και αν ο δράστης της διαρροής δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει βλάβη, δήλωσε ο Μπράντον Βαν Γκρακ, πρώην εισαγγελέας εθνικής ασφάλειας του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι εισαγγελείς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κάθε έγγραφο που διέρρευσε ως ξεχωριστή κατηγορία στο κατηγορητήριό του.

Μεταξύ των στοιχείων που οδήγησαν στη σύλληψη του Τεϊσέιρα ήταν ο πάγκος της κουζίνας και τα πλακάκια του δαπέδου στο πατρικό του σπίτι - οι επιφάνειες αυτές εμφανίζονταν στο φόντο των φωτογραφιών των εγγράφων που διέρρευσαν.

Ο Τεϊσέιρα πιστεύεται ότι ήταν ο επικεφαλής μιας διαδικτυακής ομάδας συνομιλίας όπου ανέβηκαν για πρώτη φορά εκατοντάδες φωτογραφίες μυστικών και άκρως απόρρητων εγγράφων, από τα τέλη του περασμένου έτους έως τον Μάρτιο. Η διαδικτυακή ομάδα αυτοαποκαλούνταν Thug Shaker Central, αποτελούμενη από 20 έως 30 νεαρούς άνδρες και εφήβους που τους ένωσε ο ενθουσιασμός για τα όπλα, τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τα βιντεοπαιχνίδια. Η ρατσιστική γλώσσα ήταν κοινό χαρακτηριστικό της ομάδας.

Μιλώντας από την Ιρλανδία, ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο της παραβίασης. «Δεν ανησυχώ για τη διαρροή», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Ανησυχώ που συνέβη. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα σύγχρονο που να γνωρίζω και να έχει μεγάλη σημασία».

Η Ρεπουμπλικανή εκπρόσωπος Marjorie Taylor Greene προσπάθησε να παρουσιάσει τον Teixeira ως δεξιό ήρωα, γράφοντας στο Twitter: «Ο Τζέικ Τεϊσέιρα είναι λευκός, άνδρας, χριστιανός και αντιπολεμικός. Αυτό τον κάνει εχθρό του καθεστώτος Μπάιντεν».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

υπουργείο ΔικαιοσύνηςΠεντάγωνοΗΠΑδιαρροήειδήσεις τώραέγγραφα