Κόσμος|14.04.2023 15:37

Τεταμένο το κλίμα στη Γαλλία εν αναμονή της απόφασης για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση - Πεδίο μάχης ξανά το Παρίσι

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Διαδηλώσεις για 12η ημέρα στο Παρίσι/ AP (GALLERY)
Διαδηλώσεις για 12η ημέρα στο Παρίσι/ AP (GALLERY)

Τα βλέμματα σήμερα στη Γαλλία είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του Συνταγματικού Συμβουλίου το οποίο θα κρίνει κατά πόσο είναι νόμιμη η μεταρρύθμιση που αφορά το συνταξιοδοτικό και αυξάνει το όριο ηλικίας στα 64 έτη.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στις 18:00, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κριθεί αντισυνταγματική η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ οι Γάλλοι αρνούνται να σταματήσουν τις διαδηλώσεις εναντίον της μεταρρύθμισης. Τη Μεγάλη Πέμπτη σχεδόν 380.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία για την 12η ημέρα διαμαρτυρίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, «περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο» για το συνδικάτο CGT, μια κινητοποίηση σε ύφεση στις περισσότερες πόλεις της χώρας.

Ορισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του γίγαντα πολυτελείας LVMH, την ημέρα που οι μετοχές της εταιρείας -στην οποία ανήκουν μάρκες όπως η Louis Vuitton και η Moet- σημείωσαν άλμα ρεκόρ.

«Αν ο Μακρόν θέλει να βρει χρήματα για να χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, θα πρέπει να έρθει εδώ για να τα βρει», δήλωσε ο Φαμπιέν Βιλντιέ, συνδικαλιστικό στέλεχος, στο CNN.

Ο Fabien Villedieu της Ένωσης Sud-Rail δήλωσε στο Associated Press ότι η LVMH “θα μπορούσε να μειώσει όλες τις τρύπες” στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Γαλλίας. «Επομένως, μία από τις λύσεις για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι η καλύτερη αναδιανομή του πλούτου και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να φορολογηθούν οι δισεκατομμυριούχοι».

Συνεχίζονται τα περιστατικά αστυνομικής βίας

Εντωμεταξύ και εχθές επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας, με την αστυνομία να κάνει και πάλι χρήση υπέρμετρης βίας. Μάλιστα, το γύρο του Διαδικτύου κάνει ένα βίντεο από τη Νάντη όπου διαδηλωτής φαίνεται να πετιέται με βία στο έδαφος από αστυνομικούς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓαλλίασυνταξιοδότησηΕμανουέλ ΜακρόνΔιαδηλώσειςειδήσεις τώρα