Κόσμος|14.04.2023 17:30

Διαρροή εγγράφων από το Πεντάγωνο: Οι ποινές που αντιμετωπίζει ο βασικός ύποπτος – Μεγάλη η πιθανότητα πολυετούς φυλάκισης

Newsroom

Ο Τζακ Τεϊσέιρα, που συνελήφθη χτες στη Μασαχουσέτη για την γιγαντιαία διαρροή εγγράφων των ΗΠΑ, αντιμετωπίζει μακρά ποινή φυλάκισης εάν καταδικαστεί για συμμετοχή σε κάτι που το Πεντάγωνο έχει θεωρήσει ως «πολύ σοβαρό» κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, όπως δήλωσαν ειδικοί.

Ο 21χρονος στρατιωτικός ειδικός στον κυβερνοχώρο είναι ύποπτος για τη διαρροή ευαίσθητων αμερικανικών εγγράφων. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι πιστεύει ότι η διαρροή ήταν σκόπιμη εγκληματική πράξη.

Ο κ. Τεϊσέιρα αναμένεται να εμφανιστεί για πρώτη φορά στο δικαστήριο την Παρασκευή στη Βοστώνη. Είναι μέλος της πτέρυγας πληροφοριών της Εθνοφρουράς Αεροπορίας της Μασαχουσέτης.

Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει;

Ο Merrick Garland, ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο κ. Τεϊσέιρα αντιμετωπίζει κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας του 1917.

Ο Στίβεν Στράνσκι, δικηγόρος ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε ανώτερος σύμβουλος του Τμήματος Δικαίου Πληροφοριών του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι ο νόμος είναι «πολύ παλιός και ξεπερασμένος» και «ουσιαστικά ποινικοποιεί την ατομική συλλογή, αποκάλυψη ή ενδεχομένως επαναποκάλυψη, πληροφοριών εθνικής άμυνας».

Πρόσθεσε ότι ενώ ο όρος «πληροφορίες εθνικής άμυνας» ορίζεται ασαφώς μόνο στο νόμο, εννοεί σε γενικές γραμμές πληροφορίες που «μπορούν να βλάψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ή να μας θέσουν σε μειονεκτική θέση έναντι άλλης τρίτης χώρας».

Αρκετοί κατάσκοποι και άνθρωποι που μοιράστηκαν διαβαθμισμένες πληροφορίες με τον Τύπο και το κοινό έχουν κατηγορηθεί από τότε που ο νόμος τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ το 1917, αν και σπάνια.

Ιστορικά έχει εφαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό σε Αμερικανούς που βρέθηκαν να κατασκοπεύουν για λογαριασμό ξένων χωρών, όπως ο Τζούλιους και η Έθελ Ρόζενμπεργκ, οι οποίοι εκτελέστηκαν το 1953 αφού κρίθηκαν ένοχοι για τη διαβίβαση πυρηνικών μυστικών στη Σοβιετική Ένωση. Ο νόμος περί κατασκοπείας επέτρεπε τη θανατική ποινή για κατασκοπεία «σε καιρό πολέμου» - και εκείνη την εποχή οι ΗΠΑ συμμετείχαν στον πόλεμο της Κορέας.

Πιο πρόσφατα, ο νόμος περί κατασκοπείας εφαρμόστηκε σε πληροφοριοδότες και άτομα που διέρρευσαν ευαίσθητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της πηγής των Wikileaks Chelsea Manning και του πρώην συμβασιούχου της CIA Edward Snowden.

Τι θα μπορούσε να συμβεί αν κριθεί ένοχος;

Αυτό θα εξαρτηθεί από τις κατηγορίες που θα αντιμετωπίσει ο κ. Τεϊσέιρα. Όταν ψηφίστηκε αρχικά ο νόμος περί κατασκοπείας, προέβλεπε ποινές φυλάκισης 20 ετών ή λιγότερο και πρόστιμα έως 10.000 δολάρια ανά κατηγορία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλέστηκε τον Μπράντον Βαν Γκρακ, πρώην εισαγγελέα εθνικής ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος τώρα εργάζεται στη δικηγορική εταιρεία Morrison Foerster, λέγοντας ότι οι πιθανές κατηγορίες θα μπορούσαν να επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών, ακόμη και αν ο κ. Τεϊσέιρα δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει βλάβη. «Πρόκειται για κάποιον που αντιμετωπίζει στο υψηλότερο άκρο της έκθεσης για πολυετή φυλάκιση... επειδή οι διαρροές ήταν τόσο επιζήμιες», δήλωσε ο κ. Van Grack.

«Σίγουρα υπάρχουν ποινικές κατηγορίες που θα μπορούσαν να συνδεθούν με αυτό [το νόμο περί κατασκοπείας] και υπάρχουν επίσης οικονομικές κυρώσεις», δήλωσε ο κ. Stransky. «Εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει μια ποινική παράβαση για τον νόμο περί κατασκοπείας, τις περισσότερες φορές επιδιώκει την καταδίκη σε φυλάκιση ως τρόπο αποτροπής τέτοιου είδους μελλοντικών ενεργειών».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου ανέφερε ότι θα αντιμετωπίσει εξαιρετικά σοβαρά τη διαρροή, λέγοντας ότι πρόκειται για «σκόπιμη εγκληματική πράξη», ανέφερε το BBC.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σύλληψηΗΠΑφυλάκισηδιαρροήΠεντάγωνοειδήσεις τώρα