Κόσμος|22.04.2023 07:10

Πώς επηρεάζει τους Τούρκους ψηφοφόρους η ανακοίνωση Ερντογάν για δωρεάν φυσικό αέριο - Πώς αντιδρά η αντιπολίτευση

Μαρία Ζαχαράκη

Ως κίνηση ματ περιγράφεται η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναφερθεί σε δωρεάν φυσικό αέριο, καθώς δείχνει ότι ακόμη γνωρίζει πώς να παίζει το εκλογικό παιχνίδι. Μένει ωστόσο να φανεί κατά πόσο θα το κερδίσει κι αν θα του χαρίσει τη νίκη της παρτίδας τελικά.

Η αντιπολίτευση αιφνιδιάστηκε μεν, καθώς δεν περίμενε μία τόσο γενναιόδωρη παροχή δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ωστόσο το πολεμάει προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους ότι πρόκειται για ένα προ-εκλογικό μπαχτσίσι που θα στοιχίσει πολύ ακριβά στον προϋπολογισμό της χώρας.

Η ανακοίνωση του Ερντογάν σίγουρα αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για τα νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα τα οποία εδώ και χρόνια έχουν εξαθλιωθεί από το κόστος θέρμανσης αλλά ακόμη δεν είναι εμφανές ότι η «σπασμωδική’ αυτή χειρονομία θα είναι αρκετή για τον Ερντογάν ώστε να καλύψει τη διαφορά.

Μιλάει μεν στην τσέπη τώρα του μέσου ψηφοφόρου, και η αντιπολίτευση θα πρέπει να κάνει άλματα για να το υπερνικήσει αυτό, αλλά αν κρίνουμε και από την κίνηση της Αγίας Σοφίας να τη μετατρέψει σε τζαμί πριν 3 χρόνια, που και τότε απευθυνόταν στο ισχυρό θρησκευτικό συναίσθημα του ψηφοφόρου του, δεν του χάρισε κανένα δημοσκοπικό χαρμόσυνο νέο.

Έτσι υπάρχει η περίπτωση ούτε τώρα να καταφέρει να πείσει διότι ο κόσμος δείχνει κουρασμένος. Ακόμη κι ο ίδιος ο Ερντογάν δεν έχει το ίδιο πάθος στις συγκεντρώσεις και ο λαός ζητάει μία πολιτική αλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση, θα το δείξουν οι αμέσως επόμενες δημοσκοπήσεις, ποια θα είναι τα αντανακλαστικά του αμφιταλαντευόμενου ακόμη Τούρκου ψηφοφόρου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές Τουρκία