Κόσμος|22.04.2023 19:43

Κορυφώνεται η αγωνία για τους δύο Έλληνες τραυματίες στο Σουδάν - Προσπάθειες να απεγκλωβιστούν με ασφάλεια οι ομογενείς

Newsroom

Εγκλωβισμένοι εξακολουθούν να παραμένουν οι Έλληνες στο Σουδάν, τη στιγμή που η κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να είναι έκρυθμη.

Ο επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ, Γεράσιμος Παγουλάτος το πρωί του Σαββάτου δήλωσε στην ΕΡΤ πως οι Έλληνες είναι όλοι ασφαλείς στα σπίτια τους με ότι είχαν από τρόφιμα, νερό και πετρέλαιο από τις γεννήτριες από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες.

Δύσκολες είναι όμως οι ώρες και για τους δύο Έλληνες τραυματίες, οι οποίοι κατάφεραν να φύγουν από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο στο οποίο βρίσκονταν. Ο ένας εξ αυτών μάλιστα, χρειάζεται "άμεση βοήθεια, γίνονται προσπάθειες από την ελληνική κοινότητα και τα παιδιά που έχουν την ευθύνη να βρεθούν κάποια φάρμακα, κάποιο νοσοκομείο να τους δεχτεί, η κυκλοφορία δεν είναι εύκολη, τα νοσοκομεία σχεδόν τα μισά έχουν κλείσει", όπως ανέφερε ο κ. Παγουλάτος.

Η ελληνική πολιτεία έχει υπογραμμίσει τη σημασία του συντονισμού των κρατών – μελών της ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Κατσανιώτης, Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, "120 Έλληνες και Κύπριοι έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μία διαδικασία εκκένωσης. Υπάρχουν προετοιμασίες, όταν μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το αεροδρόμιο όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν".

Υπενθυμίζεται πως οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν έως τώρα για να σωθούν, πλησιάζουν τους 20.000.

Δραματική έκκληση της αδελφής του τραυματία ομογενή

Δραματική έκκληση για άμεσο απεγκλωβισμό του αδερφού της, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στο Σουδάν κάνει Ελληνίδα μέσω του OPEN. Ο άνδρας είναι ένας εκ των τραυματιών που χτυπήθηκε εξαιτίας της άγριας σύγκρουσης στη χώρα και άμεσα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, καθώς έχει στο σώμα του θραύσματα από την έκρηξη που βίωσε κοντά στο σπίτι του.

«Είμαι εξοργισμένη. Προχτές που βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο ήταν παρατημένοι σε αναπηρικά καροτσάκια μόνοι τους οι δύο τραυματίες με τον γιο του ενός και δύο τρεις Φιλιππινέζους που δεν συνοδεύονταν», είπε η γυναίκα στο OPEN και τον Μίλτο Σακελλάρη.

«Εκκενώθηκε το νοσοκομείο και δεν πήγε κανείς να τους πάρει. Αν δεν ήταν οι δύο καλύτεροί τους φίλοι εκεί αυτή τη στιγμή να πληρώσουν εξωφρενικό ποσό για να πάει ιδιωτικό ασθενοφόρο να τους πάρει αυτοί οι άνθρωποι θα είχαν πεθάνει προχθές στο νοσοκομείο».

Σε ετοιμότητα η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Η κατάσταση στο Σουδάν, η ασφάλεια των Ελλήνων και μελών της οικογένειάς τους, καθώς και τα σχέδια για τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα, σε συντονισμό και στο πλαίσιο της ΕΕ, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, συζητήθηκαν σε σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου και του πρέσβη της Ελλάδας στο ΚάιροΝίκο Παπαγεωργίου, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επιστολή Δένδια σε Μπορέλ

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απέστειλε σήμερα επιστολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζόζεπ Μπορέλ, σχετικά με την άκρως ανησυχητική κατάσταση στο Σουδάν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει την ιδιαίτερη ανησυχία του για την ασφάλεια των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και των 2 τραυματιών, και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στο Σουδάν, αναφέροντας και τις προσπάθειες της χώρας μας για την προστασία τους και τον απεγκλωβισμό τους όταν οι συνθήκες τον επιτρέψουν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει τη σημασία του συντονισμού των κρατών - μελών της ΕΕ και τον πρωτεύοντα ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων, καθώς και των λοιπών Ευρωπαίων πολιτών.

Επιπλεον, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώνει για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας και διεξαγωγής διαλόγου συμφιλίωσης μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων πλευρών για την εξασφάλιση σταθερότητας και ενότητας του Σουδάν. Παράλληλα, επισημαίνει την πρωταρχική σημασία που έχει η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν για την ασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΣουδάνΈλληνες ομογενείςτραυματίες