Κόσμος|24.04.2023 15:22

Τσαβούσογλου κατά Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων: «Τσαρλατάνοι διαστρεβλώνουν την Ιστορία»

Μαρία Ζαχαράκη

Με σκληρούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915 εναντίον των Αρμενίων.

«Οι πολιτικοί τσαρλατάνοι, που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία, ανέβηκαν και πάλι στη σκηνή. Δεν είναι δουλειά κανενός να παραδίδει μαθήματα ιστορίας στο μεγάλο τουρκικό έθνος».

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για ατυχείς δηλώσεις: «Οι ατυχείς δηλώσεις σχετικά με τα γεγονότα του 1915, οι οποίες είναι ασύμβατες με τα γεγονότα και το διεθνές δίκαιο, αποτελούν μάταιες προσπάθειες να ξαναγραφεί η ιστορία με πολιτικά κίνητρα.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα γεγονότα του 1915 δεν μπορούν να οριστούν σύμφωνα με τις ατζέντες των πολιτικών και τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. Μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει μόνο στην παραχάραξη της ιστορίας. Όσοι επιμένουν να διατηρούν αυτή τη μεροληπτική στάση θα μείνουν στην ιστορία ως φτηνοί πολιτικοί καιροσκόποι.

Απορρίπτουμε αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες είναι άκυρες από τη δική μας άποψη, και καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος. Κανείς και κανένας οργανισμός δεν μπορεί να κάνει διάλεξη στην Τουρκία για την ιστορία της.

Καλούμε αυτούς τους κύκλους, οι οποίοι εξυπηρετούν κοντόφθαλμους πολιτικούς υπολογισμούς και επιδιώκουν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία, να διορθώσουν τα σοβαρά λάθη τους, να υποστηρίξουν τη Μικτή Ιστορική Επιτροπή, που προτείνουμε, και να συμβάλουν στις προσπάθειες περιφερειακής ειρήνης και συνεργασίας υπό την ηγεσία της χώρας μας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΆγκυραΓενοκτονία των ΑρµενίωνΗΠΑΤζο Μπάιντενειδήσεις τώρα