Κόσμος|25.04.2023 09:15

Εκατοντάδες θέλουν να εγκαταλείψουν το Σουδάν: Ο γερμανικός στρατός ελέγχει το αεροδρόμιο στο Χαρτούμ - Η Ελλάδα «στηρίζεται» σε αυτό

Newsroom

Ο γερμανικός στρατός ανακοίνωσε ότι από το βράδυ της Δευτέρας έχει πάρει τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου του Χαρτούμ στο Σουδάν.

Στο Χαρτούμ έχει τεθεί σε ισχύ διήμερη κατάπαυση του πυρός και ο γερμανικός στρατός σε συνεννόηση με τη γαλλική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο του αεροδρομίου -από όπου θα γίνονται οι πτήσεις για όσους θέλουν να απομακρυνθούν.

Στο έδαφος η Γερμανία έχει 1.000 αλεξιπτωτιστές και για αυτόν τον λόγο και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει συμφωνήσει με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, έτσι ώστε να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν και οι υπόλοιποι Έλληνες που βρίσκονται στο Χαρτούμ.

Οι Γερμανοί αναμένουν πως θα πάρουν άλλα 700 άτομα, από διάφορες εθνικότητες αλλά κυρίως Ευρωπαίοι πολίτες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του OPEN στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλου.

Δύσκολο το έργο για στρατιώτες αλλά και πολίτες

Ο ευρωπαϊκός στρατός δεν μπορεί να μπει μέσα στη Χαρτούμ και να εντοπίσει τους πολίτες που ενδεχομένως κινδυνεύουν ή επιθυμούν να φύγουν, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την κατάσταση.

Έτσι, με δική τους πρωτοβουλία οι πολίτες θα πρέπει κάποια στιγμή να βρεθούν στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εύκολο καθώς οι άνθρωποι ζουν με τον φόβο και δεν ανοίγουν καν την πόρτα τους.

Βέβαια, κρίνεται σημαντικό ότι οι Γερμανοί έχουν πάρει τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Απεγκλωβίστηκαν και άλλοι Έλληνες

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ότι άλλοι επτά άνθρωποι -Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους- απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφθασαν τις πρώτες πρωινές ώρες με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας «εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούξτρα για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΥΠΕΞ.

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται.

Στην Ελευσίνα αναμένονται οι διασωθέντες Έλληνες

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Άμυνας και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίς το πρωί απογειώθηκε από την Ασουάν της Αιγύπτου μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 με προορισμό το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου αναμένεται να αφιχθεί περί τις 10:20, ενώ άλλο αεροσκάφος του ίδιου τύπου απογειώθηκε από την Ελευσίνα για την Ασουάν.

Πολλά κράτη διεξάγουν εσπευσμένες επιχειρήσεις επαναπατρισμού των υπηκόων τους από το Σουδάν, όπου οι ένοπλες δυνάμεις και παραστρατιωτικοί ενεπλάκησαν σε πόλεμο πριν από μια εβδομάδα και πλέον.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες, που επικεντρώνονται κυρίως στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ (δυτικά), έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους τουλάχιστον 3.700.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓερμανίαστρατόςΣουδάνειδήσεις τώρααεροδρόμιο