Κόσμος|25.04.2023 14:00

Συναγερμός από τον ΠΟΥ για το Σουδάν: Φόβοι πως μαχητές «έχουν στα χέρια τους μολυσματικούς ιούς»

Newsroom

Υπάρχει «υψηλός κίνδυνος βιολογικού κινδύνου» στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, αφού ένα από τα αντιμαχόμενα μέρη κατέλαβε ένα εργαστήριο που περιείχε παθογόνους μικροοργανισμούς ιλαράς και χολέρας και άλλα επικίνδυνα για την υγεία υλικά, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοκλήσης από το Σουδάν, ο Nima Saeed Abid του ΠΟΥ δήλωσε ότι οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στο Εθνικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας για να εξασφαλίσουν τα υλικά, όπως μεταδίδει το Al Arabiya.

«Αυτή είναι η κύρια ανησυχία: δεν υπάρχει πρόσβαση για τους τεχνικούς του εργαστηρίου ώστε να πάνε στο εργαστήριο και να κρατήσουν ασφαλή το βιολογικό υλικό και τις ουσίες που είναι εκεί» είπε, αρνούμενος να διευκρινίσει ποια πλευρά κατέλαβε την εγκατάσταση.

Τουλάχιστον 459 νεκροί, λέει ο ΠΟΥ

Υπενθυμίζεται πως οι μάχες ξέσπασαν μεταξύ των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων και των παραστρατιωτικών δυνάμεων Rapid Support Forces (RSF) στις 15 Απριλίου και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 459 ανθρώπους και τραυματίσει 4.072.

Οι συγκρούσεις έχουν «παραλύσει» τα νοσοκομεία και άλλες βασικές υπηρεσίες στο Σουδάν και έχουν αφήσει πολλούς εγκλωβισμένους στα σπίτια τους με μειωμένα αποθέματα τροφίμων και νερού.

Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις για απομάκρυνση εγκλωβισμένων

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις για απομάκρυνση εγκλωβισμένων του «φλεγόμενου» Σουδάν, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Την τελευταία ώρα, μάλιστα, απεγκλωβίστηκαν ακόμα 500 άτομα απομάκρυνε από τον γερμανικό στρατό, ανάμεσά τους και Έλληνες.

Τα εκατοντάδες αυτά άτομα μεταφέρονται με αεροσκάφος της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ιορδανία, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του OPEN στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο.

Υπενθυμίζεται πως πλέον τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου του Χαρτούμ έχει αναλάβει ο γερμανικός στρατός, με μία δύναμη 1.000 αλεξιπτωτιστών. Όλες οι επιχειρήσεις, δηλαδή, θα γίνονται από εκεί και θα διευθύνουν οι αξιωματικοί του γερμανικού στρατού.

Οι αξιωματικοί πιστεύουν πως, εάν η κατάπαυση πυρός που έχει συμφωνηθεί για 72 ώρες τηρηθεί, θα προσπαθήσουν να πάρουν όλους τους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν, αλλά λένε πως πρόκειται για μία πολύ δύσκολη επιχείρηση.

Μικρή «ανάσα» μετά τον εφιάλτη

Μία μικρή «ανάσα» πήραν νωρίτερα σήμερα, 25 Απριλίου, οι Έλληνες του Σουδάν που αφίχθησαν στην Ελλάδα, μετά από μέρες σφοδρών συγκρούσεων και σκηνικών εμφύλιου πολέμου.

Συνολικά 17 άτομα, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια, έφτασαν στην 112 Πτέρυγα Μάχης σήμερα, Τρίτη 25 Απριλίου.

«Βαρύς οπλισμός και ρουκέτες - Δεν υπήρχε καμία ασφάλεια»

Ένας από τους Έλληνες που επέστρεψε σήμερα, ο Χρήστος Δέδες, ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που γυρίσαμε ασφαλείς και σώοι στην πατρίδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πολεμική Αεροπορία, τον στρατό που μας βοήθησαν να επιστρέψουμε στις οικογένειές μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν τυχεροί, όπως εμείς, και να επιστρέψουν σύντομα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες «κανένας δεν γνώριζε πού θα διεξαχθούν». «Χρησιμοποιήθηκε πολύ βαρύς οπλισμός. Ρουκέτες. Βομβαρδισμός κανονικά. Δεν υπήρχε καμία ασφάλεια. Ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο και δεχθήκαμε πυρά. Αδέσποτες σφαίρες», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι θα ξεκινήσουν «οι μάχες μέσα το Χαρτούμ. Ξεκίνησαν εντελώς ξαφνικά το Σάββατο».

Υπολογίζεται ότι 100 είναι ακόμη οι Έλληνες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Σουδάν και αρκετοί εξ αυτών αναζητούν τρόπο για να φύγουν από τη χώρα.

Καταγγέλλει πως τους είπαν να βρουν μέσο και να φύγουν μόνοι τους

Ένας από τους Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι, ο Χρήστος Καλδέλης, καταγγέλλει στο OPEN πως έλαβε ενημέρωση να βρει μεταφορικό μέσο μόνος του για να φύγει από το Χαρτούμ. 

«Να πάρει ο καθένας αυτοκίνητο και να πάει στην Ουαντεσαΐκμα. Είναι 500 χιλιόμετρα έξω από το Χαρτούμ. Από το Ντουρμάν. Για να γίνει η εκκένωση να έρθουμε Ελλάδα. Αν είναι δυνατόν. Αντί να μαζευτούν όπως έκαναν οι Γάλλοι κομάντο που τους πήραν τους ανθρώπους τους. Τίποτα, δεν είναι ασφαλές να πας μεμονωμένο άτομο. Καταρχάς δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο έξω. Δεν μπορούν να μας προστατεύσουν, τελείωσαν τα φαγώσιμά μας, δεν έχουμε τίποτα», λέει χαρακτηριστικά.

«Να φύγει ο καθένας υπ’ ευθύνη του»

Όπως αποκάλυψε το OPEN, ένα από τα σπίτια στα οποία διαμένουν Έλληνες στο Χαρτούμ δέχτηκε επίθεση με ρουκέτα.

«Δεν μπορώ να τους πάρω τηλέφωνο. Έχουν πέσει όλες οι γραμμές. Επικοινώνησα με τον πρόξενο μόλις πριν λίγο και η απάντηση ήταν τραγική. Να φύγει ο καθένας υπ’ ευθύνη του», λέει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΣουδάνΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςχολέρα