Κόσμος|26.04.2023 08:04

Σπαρακτικές ημέρες βίας και χάους στο Σουδάν: Πάνω από 1.600 άμαχοι εγκατέλειψαν τη χώρα - Καταδικάζει τη βία ο ΟΗΕ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Σπαρακτικές ημέρες βίας και χάους στο Σουδάν (AP Photo)
Σπαρακτικές ημέρες βίας και χάους στο Σουδάν (AP Photo)
Σπαρακτικές ημέρες βίας και χάους στο Σουδάν (AP Photo)
Σπαρακτικές ημέρες βίας και χάους στο Σουδάν (AP Photo)
Σπαρακτικές ημέρες βίας και χάους στο Σουδάν (AP Photo)
Σπαρακτικές ημέρες βίας και χάους στο Σουδάν (AP Photo)

Πλοίο που μετέφερε 1.687 άμαχους που εγκατέλειψαν το Σουδάν για να σωθούν από τις μάχες που μαίνονται στη χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής, υπηκόους 50 και πλέον χωρών, έφθασε σήμερα στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου.

Το σύνολο των απομακρυνθέντων από το Σουδάν μεταφέρθηκαν από «πλοίο του βασιλείου» και «το βασίλειο προσπαθεί να καλύψει όλες τις βασικές ανάγκες των ξένων υπηκόων», σύμφωνα με ανακοίνωση της σαουδαραβικής διπλωματίας.

Το Σουδάν βυθίστηκε στο χάος τη 15η Απριλίου, όταν ξέσπασαν μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, αρχηγού του στρατού και de facto ηγέτη του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, και του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, αρχηγού των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 459 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 4.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί έκτοτε. Όμως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ πιο βαρύς.

Η τριήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε με μεσολάβηση των ΗΠΑ γενικά τηρείτο, κυρίως στο Χαρτούμ, όμως αυτόπτες μάρτυρες και ο ΟΗΕ ανέφεραν πως χθες οι μάχες συνεχίζονταν και σε ορισμένες περιπτώσεις «εντάθηκαν».

Αρκετές επιχειρήσεις κατεπείγουσας απομάκρυνσης αμάχων, διά θαλάσσης και αεροπορικές, διεξήχθησαν από τη Σαουδική Αραβία. Το Σάββατο, 150 άνθρωποι έχασαν με πλοίο στην Τζέντα, λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας. Τη Δευτέρα, αεροσκάφος C-130 Hercules μετέφερε δεκάδες πολίτες της Νότιας Κορέας σε αεροπορική βάση στην Τζέντα, ενώ πλοίο μετέφερε μέσω της Ερυθράς Θάλασσας σχεδόν 200 ανθρώπους από 14 χώρες που παρέλαβε στο Πορτ Σουδάν.

Δεκατρείς από τους άμαχους που έφθασαν στην Τζέντα σήμερα είναι Σαουδάραβες, οι υπόλοιποι είναι υπήκοοι κρατών της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της Ευρώπης, της Ασίας, της βόρειας Αμερικής και της κεντρικής Αμερικής, πάντα σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του σαουδαραβικού ΥΠΕΞ.

Συνολικά απομακρύνθηκαν από το Σουδάν προς τη Σαουδική Αραβία μέχρι σήμερα 2.148 άνθρωποι, ανάμεσά τους 2.000 και πλέον αλλοδαποί, κατά την ίδια πηγή.

Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις επιθέσεις με θύματα αμάχους

Ο ειδικός επιτετραμμένος και επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν καταδίκασε την Τρίτη το βράδυ, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στο κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής «περιφρονούν το δίκαιο του πολέμου», εξαπολύοντας επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές αδιαφορώντας για την τύχη των αμάχων.

«Τα δυο αντιμαχόμενα μέρη πολεμούν περιφρονώντας το δίκαιο και τους κανόνες του πολέμου, επιτιθέμενα σε πυκνοκατοικημένες ζώνες, επιδεικνύοντας ελάχιστη έγνοια για τους αμάχους, για τα νοσοκομεία, ή ακόμη για τα οχήματα που μεταφέρουν τραυματίες και αρρώστους», τόνισε ο Φόλκερ Πέρτες.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για 72 ώρες που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τις ΗΠΑ ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, του de facto ηγέτη της χώρας μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, και του ως πρότινος δεύτερου τη τάξει στη στρατιωτική χούντα, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), τηρείτο μόνον εν μέρει χθες στο Χαρτούμ.

Όμως στην πρωτεύουσα οι μάχες γύρω από «στρατηγικές τοποθεσίες» όχι μόνο «συνεχίστηκαν» αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις «εντάθηκαν», υπογράμμισε ο κ. Πέρτες, ο οποίος εκφράστηκε από το Πορτ Σουδάν (ανατολικά), όπου ο ΟΗΕ μετέφερε εσπευσμένα μέρος του προσωπικού της αποστολής του.

«Δεν υπάρχει προς το παρόν καμιά σαφής ένδειξη πως είτε ο ένας είτε ο άλλος (στρατηγός) είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί στα αλήθεια, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως και οι δυο τους πιστεύουν ότι η στρατιωτική επικράτηση επί της άλλης πλευράς παραμένει εφικτή», συνέχισε ο Γερμανός διπλωμάτης.

Πρόκειται για «λαθεμένο υπολογισμό», πρόσθεσε ο ειδικός επιτετραμμένος, που ανέλαβε το 2021. «Ακόμη κι αν κερδίσει κάποια πλευρά, το Σουδάν θα χάσει», επέμεινε.

Σπαρακτικές ημέρες βίας και χάους

Ο πόλεμος που ξέσπασε στο Σουδάν την 15η Απριλίου «προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή» και «οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα», τόνισε ο κ. Πέρτες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, περιγράφοντας 10 «σπαρακτικές» ημέρες «βίας και χάους», επανέλαβε την ανησυχία του για τη γενίκευση και την εξάπλωση της ένοπλης σύρραξης.

«Οι επτά χώρες που γειτονεύουν με το Σουδάν ενεπλάκησαν όλες κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας σε συρράξεις ή εκτεταμένες πολιτικές ταραχές», θύμισε.

«Η σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν δεν απειλεί μόνο το μέλλον της χώρας. Ανάβει μια σπίθα που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη πέραν των συνόρων του, προκαλώντας τεράστια δεινά για χρόνια και πηγαίνοντας πίσω την ανάπτυξη για δεκαετίες», προειδοποίησε ο κ. Γκουτέρες.

Η χώρα των 46 εκατομμυρίων κατοίκων με υπέδαφος πλούσιο σε χρυσό και πετρέλαιο παραμένει μια από τις φτωχότερες στην υφήλιο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραδιάσωσηΣαουδική ΑραβίαΣουδάνάμαχοι