Κόσμος|26.04.2023 19:32

Η Ινδία «έκλεψε» την πρωτιά της Κίνας κι έγινε η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου – Αντιδράσεις για το ρατσιστικό σκίτσο του Der Spiegel

Newsroom

Την πρώτη θέση από την Κίνα «έκλεψε» η Ινδία που, πλέον, είναι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, αφού αριθμεί 1.425.775.850 κατοίκους, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Πολλοί Ινδοί, εντωμεταξύ κατηγορούν το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» για ρατσιστικό και κακόγουστο σκίτσο με τη γελοιογραφία του εβδομαδιαίου εντύπου που βρέθηκε στο στόχαστρο, να δείχνει ένα τρένο-σαράβαλο  γεμάτο Ινδούς επιβάτες, που έχουν ανέβει ακόμη και στην οροφή του να προσπερνά μία κινεζική υπερταχεία που κινείται παράλληλα.

Την οργή τους για την επιλογή του σκίτσου εξέφρασαν πολλοί Ινδοί, μεταξύ των οποίων και ένας υπουργός καθώς, όπως ανέφεραν, θεωρούν ότι χλευάζει τη χώρα τους που για πρώτη φορά γίνεται η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου εκτοπίζοντας την Κίνα. Όπως γράφει ο Guardian, οι προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, υπολογίζουν τον πληθυσμό της Ινδίας στους 1.425.775.850 κατοίκους – μέγεθος που, για πρώτη φορά, ξεπερνά το αντίστοιχο της Κίνας. Δεν ήταν λίγοι οι χρήστες του Twitter που εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την επιλογή του «Der Spiegel» να δημοσιεύσει το εν λόγω σκίτσο, καθώς προωθεί μία ξεπερασμένη εικόνα για την χώρα και δεν αναγνωρίζει την πρόοδο που αυτή έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια.

 Το επίμαχο σκίτσο

«Παρά την προσπάθειά σας να κοροϊδέψετε την Ινδία, δεν είναι έξυπνο να στοιχηματίζετε εναντίον της Ινδίας υπό τον πρωθυπουργό @narendramodi. Σε λίγα χρόνια, η οικονομία της Ινδίας θα είναι μεγαλύτερη από της Γερμανίας», σημείωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Ρατζίβ Τσαντρασεκχάρ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Και ο ανώτερος σύμβουλος στο υπουργείο Πληροφοριών της Ινδίας, Καντσάν Γκούπτα, σχολίασε από την πλευρά του τη γελοιογραφία, χαρακτηρίζοντάς την, «εξωφρενικά ρατσιστική». Άλλος χρήστης σημείωσε ότι το σκίτσο καταδεικνύει την «ελιτίστικη» νοοτροπία του περιοδικού. «Ενώ υπάρχουν ακόμη υπερπλήρη τρένα σε πολλά μέρη της Ινδίας, έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις για τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και των τρένων της», έγραψε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από το 1950, που η Κίνα έπεσε από την πρώτη θέση όταν τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν για πρώτη φορά να κρατούν αρχεία που αφορούν το παγκόσμιο πληθυσμό.

H μείωση του πληθυσμού της Κίνας ακολουθεί δεκαετίες αυστηρών νόμων για να τεθεί υπό έλεγχο ο αυξανόμενος ρυθμός γεννήσεων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της «πολιτικής» του ενός παιδιού, τη δεκαετία του 1980.  Αυτό σήμαινε πρόστιμα για την απόκτηση επιπλέον παιδιών, αναγκαστικές αμβλώσεις και στειρώσεις. Αν και αρχικά ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικές στον έλεγχο του πληθυσμού, αυτές οι πολιτικές οδήγησαν τη χώρα σε απότομη πτώση της γήρανσης του πληθυσμού.

«Ο πληθυσμός της Κίνας άγγιξε τα 1,426 δισ. το 2022 και συνεχίζει να μειώνεται. Οι προβλέψεις είναι ότι ο κινεζικός πληθυσμός μπορεί να πέσει κάτω από το 1 δισεκατομμύριο μέχρι το τέλος του αιώνα, ενώ ο πληθυσμός της Ινδίας θα συνεχίσει να αυξάνεται για πολλές δεκαετίες», αναφέρουν τα δημογραφικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. «Ωστόσο, η μείωση του πληθυσμού της Κίνας καταγράφεται ενώ η χώρα χαλάρωσε την «πολιτική» του ενός παιδιού.

Μέχρι και πριν μία δεκαετία, στα ζευγάρια της χώρας δεν επιτρεπόταν να αποκτήσουν πάνω από ένα παιδί. Από το 2021, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν μέχρι και τρία παιδιά», σχολιάζουν οι ειδικοί. Ωστόσο, οι πρόσφατες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Κίνα προσπαθώντας να παρακινήσουν τις γυναίκες να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά δεν έχουν κάνει πολλά για να τονώσουν την αύξηση του πληθυσμού. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο κινεζικός πληθυσμός θα μπορούσε να πέσει κάτω από ένα δισεκατομμύριο πριν το τέλος του αιώνα. Αντίθετα, στην Ινδία, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο από το 1950», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Αν και η ανάπτυξη έχει πλέον επιβραδυνθεί, ο αριθμός των Ινδών αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται για τις επόμενες δεκαετίες, φτάνοντας στο ανώτατο όριο των 1,7 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2064. Σήμερα, γεννιούνται κατά μέσο όρο 86.000 μωρά την ημέρα στην Ινδία σε σύγκριση με μόλις 49.400 στην Κίνα, όπως εκτιμούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πληθυσμόςDer SpiegelΚίναειδήσεις τώραΙνδία