Κόσμος|27.04.2023 17:58

Σουδάν: Καρέ - καρέ η επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΓΕΕΘΑ: Φωτογραφίες και video από την επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Χαρτούμ
ΓΕΕΘΑ: Φωτογραφίες και video από την επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Χαρτούμ
ΓΕΕΘΑ: Φωτογραφίες και video από την επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Χαρτούμ
ΓΕΕΘΑ: Φωτογραφίες και video από την επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Χαρτούμ
ΓΕΕΘΑ: Φωτογραφίες και video από την επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Χαρτούμ
ΓΕΕΘΑ: Φωτογραφίες και video από την επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Χαρτούμ

Φωτογραφίες και βίντεο από επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Σουδάν -που σφυροκοπείται από άγριες συγκρούσεις- δίνει στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ, ενώ απόψε αναμένονται άλλοι 20 Έλληνες στην Αθήνα.

Το ΓΕΕΘΑ, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Την Κυριακή 23 Απριλίου 2023 ξεκίνησε Αποστολή από την Ελλάδα για τον απεγκλωβισμό και διάσωση Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Σουδάν. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης και σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, συνέβαλαν καθοριστικά και με απόλυτη επιτυχία στην Εθνική προσπάθεια για την διάσωση και ασφαλή επάνοδο στην Ελλάδα, τόσο Ελλήνων πολιτών, όσο και πολιτών από φίλες και σύμμαχες Χώρες, με την συνδρομή επιχειρησιακών μέσων και εξειδικευμένου προσωπικού».

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς και σε αυτήν συμμετείχε επίσης ο διευθυντής της Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Σούλιος, καθώς και ο υποδιοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) Ταξίαρχος Χαράλαμπος Γεωργίου ως επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ. Η αποστολή σε όλη την διάρκεια των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού βρίσκονταν σε επαφή με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων (ΜΔΚ) του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Άλλοι 20 Έλληνες με τις οικογένειές τους αναμένονται στην Αθήνα

Απογειώθηκε νωρίτερα σήμερα (27/4) αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από το Χαρτούμ. Το αεροσκάφος έχει ήδη εισέλθει με ασφάλεια στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, μεταφέροντας 39 άτομα, εκ των οποίων 20 είναι Έλληνες πολίτες και μέλη οικογενειών τους. Οι λοιποί απεγκλωβισθέντες είναι πολίτες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και τρίτων χωρών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην αποστολή συμμετέχει και Έλληνας διπλωματικός υπάλληλος, ενώ η άφιξη του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα αναμένεται σήμερα το βράδυ.

Με την ολοκλήρωση της εν λόγω επιχείρησης, ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων Ελλήνων και μελών οικογενειών τους ανέρχεται στα 125 άτομα.

Απεγκλωβισμός Ελλήνων εν μέσω πυρών και βομβαρδισμών

Βίντεο ντοκουμέντο από απεγκλωβισμό Ελλήνων στο Σουδάν έφερε στο φως της δημοσιότητας το OPEN. Πρόκειται για τρεις ομογενής που προσπαθούσαν να διαφύγουν από το Χαρτούμ την ώρα που μαίνεται η σκληρή εμφύλια σύρραξη στη χώρα.

Στα πλάνα φαίνονται οι Έλληνες να προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα με τη βοήθεια άλλων κατοίκων. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους γίνεται εν μέσω πυρών και βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο μεσημεριανό δελτίο ο Μίλτος Σακελλάρης, όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους.

«Βγαίνεις από το σπίτι και μπορεί να σου έρθει μία σφαίρα»

Μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο γυναικολόγος, Μάκης Ουανής περιέγραψε τις στιγμές που έζησε στο Σουδάν εν μέσω αδιάκοπων εχθροπραξιών. «Έφτασα τη Μεγάλη Παρασκευή, σε μία πόλη μακριά από το Χαρτούμ 2 ώρες με το αυτοκίνητο, κάναμε επιτάφιο, όλα καλά», είπε.

Ο ίδιος συνέχισε: «Την άλλη μέρα ξεκινάμε με φωνές, σφαίρες και τανκς, ρουκέτες και τα λοιπά. Μόλις έφτασα στο Χαρτούμ από την πόλη μου που είναι 2 ώρες πριν, άρχισα να βλέπω δεξιά και αριστερά τανκς, στρατιωτικά αυτοκίνητα που είναι καμένα, πτώματα δεξιά και αριστερά εκατοντάδες που είναι διαλυμένα, διότι η θερμοκρασία είναι 45 βαθμοί, και τα σκυλιά από πάνω να τρώνε τα πτώματα».

«Δεν θα μπορέσω να ξεχάσω ποτέ αυτή την εικόνα. Καπνός παντού, σφαίρες και πολλά κτίρια που είναι καμένα. Ανά πάσα στιγμή βγαίνεις από το σπίτι σου και μπορεί να σου έρθει μία σφαίρα. Από πού δεν ξέρεις», πρόσθεσε ο γυναικολόγος.

«Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει φως, δεν υπάρχει τίποτα. Και το φαγητό που υπάρχει σε κάθε σπίτι θα τελειώσει, διότι τα σούπερ μάρκετ και τα λοιπά είναι όλα κλειστά», είπε.

Αναφορικά με τον τρόπο που κατάφερε να διαφύγει από τη χώρα είπε: «Ο μοναδικός τρόπος είναι κάτι λεωφορεία που δεν έχουν μια στάνταρ στάση, δηλαδή μαζεύονται 10 άτομα και νοικιάζουν το λεωφορείο. Ξεκίνησε η ταρίφα των λεωφορείων αυτών με 200 λίρες και αυτή τη στιγμή έχει φτάσει 7.000 λίρες. Μαζευτήκαμε γύρω στα 40 άτομα και δώσαμε από 200 λίρες ο καθένας».

«Η διαδρομή από το Χαρτούμ μέχρι τα σύνορα της Αιγύπτου είναι 900 χιλιόμετρα. Ένας δρόμος που είναι επικίνδυνος, είναι Σαχάρα, μπορεί ανά πάσα στιγμή να βγουν αντάρτες ή από δεξιά ή από αριστερά. Αν σταματήσει το λεωφορείο από οποιαδήποτε βλάβη, δεν υπάρχει εκεί ούτε μηχανικός ούτε άνθρωπος, τίποτα. Είναι Σαχάρα, άμμος και εμείς. Πριν από εμένα έμαθα ότι υπήρχε ένα ΙΧ που πέρασε από εκεί και τους έκλεψαν τα λεφτά, τα κινητά και τα λοιπά και τους πήραν και το αυτοκίνητο», είπε ο γυναικολόγος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σουδάνειδήσεις τώρααπεγκλωβισμοίαπεγκλωβισμόςΈλληνεςΓΕΕΘΑ