Κόσμος|27.04.2023 20:05

Τσαβούσογλου: «Η Δύση πίσω από τις σπέκουλες για την υγεία του Ερντογάν»

Μαρία Ζαχαράκη

Τη Δύση κατηγόρησε ευθέως για τα άσχημα σενάρια για την υγεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε κάποιους και ειδικά κάποια δυτικά ΜΜΕ ότι βρίσκονται πίσω από τις «σπέκουλες» για την υγεία του Τούρκου προέδρου.

«Όσον αφορά την υγεία του (Τούρκου προέδρου) κάποιοι, κάποιες δυτικές εφημερίδα γράφουν και λένε ό,τι θέλουν για την υγεία του εδώ και εκεί. Και το κάνουν ανήθικα. Το έκαναν και στο παρελθόν. Τα μέλη της FETO έδωσαν στον πρόεδρό μας ακόμη και προσδόκιμο ζωής. Βλέπουν τους εαυτούς τους πάνω από τον Αλλάχ. Αυτός είναι ο λόγος για τη διαστροφή τους. Αλλά ο Αλλάχ είναι αυτός που δίνει και παίρνει τη ζωή. Ο πρόεδρός μας είναι καλά στην υγεία του και σε μία ή δύο ημέρες, θα επιστρέψει στο πεδίο της μάχης δριμύτερος», δήλωσε.

«Επιχείρηση χειραγώγησης των τουρκικών εκλογών»

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της αγγλόγλωσσης φιλοκυβερνητικής ιστοσελίδας Daily Sabah κάνει λόγο για μία εν εξελίξει επιχείρηση της Δύσης για χειραγώγηση της τουρκικής κοινής γνώμης εναντίον του Ερντογάν ενόψει των τουρκικών εκλογών.

«Η ειδικά σχεδιασμένη διάδοση παραπληροφόρησης και η άσκηση χειραγώγησης σε χώρους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter με στόχο να επηρεαστεί η αντίληψη της κοινής γνώμης σχετικά με τους υποψηφίους ή τα κόμματα ενόψει εκλογών είναι γνωστή εδώ και καιρό. Ωστόσο, υπάρχει τώρα ένας αυξανόμενος φόβος στην Τουρκία ότι μια τέτοια επιχείρηση υλοποιείται με στόχο την ακεραιότητα των επερχόμενων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, που περιγράφονται ευρέως ως η πιο κρίσιμη ψηφοφορία στην πρόσφατη ιστορία της χώρας».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι παρατηρείται «αυξημένη δραστηριότητα προώθησης tweets (με ψευδές περιεχόμενο) από ηγετικά στελέχη και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, καθώς και λειτουργίας bot λογαριασμών, τους οποίους διαχειρίζονται τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK και η FETO».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε καταγγελία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Αλτούν ότι η ψευδής πληροφορία πως ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου και νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση μεταδόθηκε μέσω του λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης CGTN America, υποκαταστήματος στις ΗΠΑ ενός κρατικού παγκόσμιου τηλεοπτικού δικτύου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το οποίο στη συνέχεια διέγραψε το tweet.

«Η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι δεν γνώριζε λεπτομέρειες για το tweet απαντώντας σε ερώτηση που έθεσε το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού την Πέμπτη (σήμερα). H Νινγκ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ‘φίλη της Κίνας’ και πως η Κίνα ‘δεν επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις φιλικών χωρών’», αναφέρει επίσης το δημοσίευμα της Daily Sabah.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογές ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΜεβλούτ Τσαβούσογλου