Κόσμος|28.04.2023 14:23

Ανησυχία για συνωστισμό στη «Ζώνη Θανάτου» του Έβερεστ - Ρεκόρ ορειβατικών αδειών φέτος

Newsroom

Αριθμός ορειβατών ρεκόρ αναμένεται στο Έβερεστ - την ψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαΐων και ψηλότερη κορυφή του κόσμου - κατά τη φετινή εαρινή ορειβατική περίοδο καθώς, έως τώρα, οι αρχές του Νεπάλ έχουν χορηγήσει ήδη 463 άδειες για ανάβαση μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, ξεπερνώντας τις 409 άδειες του 2021.

Όποιος θέλει να ανέβει στο Έβερεστ έως τα τέλη Μαΐου, όταν ο καιρός είναι συνήθως ακόμα ευνοϊκός, θα πρέπει να έχει λάβει άδεια από την κυβέρνηση του Νεπάλ έως τα τέλη αυτού του μήνα.

Τα νούμερα αυτά δημιουργούν φόβους για συνωστισμό τη «ζώνη θανάτου», όταν οι ομάδες αρχίσουν την τελική τους ανάβαση για να φθάσουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Τι είναι η Ζωνη Θανάτου

Στην ορειβασία, η ζώνη του θανάτου (αγγλ. Death zone) είναι το υψόμετρο εκείνο, πάνω από το οποίο, η πίεση του οξυγόνου στον ατμοσφαιρικό αέρα είναι τόσο χαμηλή, ώστε είναι αδύνατο για τον άνθρωπο να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η παραμονή εντός της ζώνης θανάτου οδηγεί σε βέβαιο θάνατο, συνήθως εντός λίγων ωρών. Το υψόμετρο των 8.000 μέτρων, με πίεση οξυγόνου μικρότερη από τα 356 mbar, θεωρείται ως η έναρξη της ζώνης θανάτου.

Η κορυφή του όρους Έβερεστ - μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ - είναι εντός της Ζώνης του Θανάτου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έβερεστορειβασίαειδήσεις τώραΙμαλάιαΝεπάλ