Κόσμος|29.04.2023 16:28

Ο Σοϊλού καταγγέλλει τις ΗΠΑ για απόπειρα πραξικοπήματος στις εκλογές της 14ης Μαΐου

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε τη Δύση για απόπειρα πραξικοπήματος στις επερχόμενες εκλογές της γειτονικής χώρας.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του AKP στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, ο Σοϊλού παρομοίασε τις εκλογές του Μαΐου με την «απόπειρα πραξικοπήματος» της 15ης Ιουλίου 2016.

«Την 14η Μαΐου, ναι, θέλουν να κάνουν πολιτικό πραξικόπημα. Δεν το λέω εγώ αυτό, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν. Και το είπε πριν από χρόνια. Είπε: "Την Τουρκία, ναι, δεν μπορέσαμε να νικήσουμε την Τουρκία με τα γεγονότα του Γκεζί, δεν μπορέσαμε να νικήσουμε την Τουρκία με το πραξικόπημα της 17ης-25ης Δεκεμβρίου, δεν μπορέσαμε να νικήσουμε την Τουρκία με τα γεγονότα της 6-8ης Οκτωβρίου, δεν μπορέσαμε να νικήσουμε την Τουρκία με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, δεν μπορέσαμε να νικήσουμε την Τουρκία με την οικονομική επίθεση. Θα τους κάνουμε..." Κοιτάξτε, κοιτάξτε λέει: "Θα ζητήσουμε από τον Ταγίπ Ερντογάν να λογοδοτήσει γιατί δεν μας υποτάχθηκε." Πού; "Θα τον κάνουμε να λογοδοτήσει στις εκλογές. Θα τους κάνουμε όλους μαζί να λογοδοτήσουν και θα τον καταστρέψουμε. Για κοιτάξτε τώρα ποιος είναι πιο ισχυρός, ο ξένος η ο νοικοκύρης; Μπάιντεν, εσύ θα κερδίσεις ή το τουρκικό έθνος θα κερδίσει;».

Ο Τ/ΥΠΕΣ Σουλεϊμάν Σοϊλού χρησιμοποιεί συστηματικά υψηλούς τόνους εναντίον της ‘Δύσης’ και των ΗΠΑ, ενώ το πολιτικό πορτραίτο του περιλαμβάνει ισχυρά στοιχεία «στοχοποιημένου από τις ΗΠΑ πατριώτη πολιτικού» (ενδεικτικά, πρωτοσέλιδο εθνικιστικής εφημερίδας Αϊντινλίκ στις 7.4.2023 με τίτλο: «Ο Σοϊλού στο στόχαστρο των ΗΠΑ και του Ισραήλ)».  

Σε χθεσινή προεκλογική ομιλία του ο Σοϊλού είχε αναφερθεί ξανά σε «πολιτικό πραξικόπημα», το οποίο σχεδιάζει η τουρκική αντιπολίτευση υπό την καθοδήγηση της Δύσης, γεγονός που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της προέδρου του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ.

«Αν κερδίσουμε στις 14 Μαΐου, θα είναι πραξικόπημα στην Τουρκία», λέει (ο Σοϊλού). Βρε, άντε από δω!», του απάντησε η Ακσενέρ.

Οι δηλώσεις Σοϊλού έχουν βρεθεί σήμερα ψηλά στην ατζέντα των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ που τον καταγγέλλουν, ενώ παράλληλα καταγράφεται και μία περαιτέρω κλιμάκωση των επιθέσεων φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ στην αντιπολίτευση με επίκεντρο ακριβώς την «υποστήριξη που λαμβάνει από τη Δύση» με στόχο «η Τουρκία να αποκτήσει μια ενδοτική νέα κυβέρνηση».

«Η Λαϊκή Συμμαχία ανησυχεί για την πιθανότητα νίκης της αντιπολίτευσης που θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας”, γράφει η Daily Sabah, σε άρθρο με τίτλο: “Γιατί η Δύση αγαπάει τον Κιλιτσντάρογλου;''»

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΣουλεϊμάν Σοϊλούειδήσεις τώραεκλογές Τουρκίαπραξικόπημα