Κόσμος|02.05.2023 09:32

Χαντέρ Αντνάν: Νεκρός έπειτα από τρίμηνη απεργία πείνας ο ηγέτης της «Παλαιστινιακής Τζιχάντ» - Αντίποινα με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας

Newsroom

Έφυγε από τη ζωή ο Χαντέρ Αντνάν, στέλεχος του κινήματος του Ισλαμικού Τζιχάντ στην Παλαιστίνη, έπειτα από απεργία πείνας την οποία είχε ξεκινήσει πριν από 87 ημέρες διαμαρτυρόμενος για την ποινή φυλάκισής του στο Ισραήλ.

Λίγη ώρα μετά την γνωστοποίηση της είδησης του θανάτου του, υπήρξαν «παλαιστινιακά αντίποινα» καθώς εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ.

Η διεύθυνση φυλακών του Ισραήλ έκανε γνωστό ότι ο κρατούμενος αφού «βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στο κελί του» διακομίστηκε σε νοσοκομείο. 

Ο Χαντέρ Αντνάν, στέλεχος του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος έκανε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή του στο Ισραήλ.

Ρουκέτες εκτοξεύθηκαν το πρωί της Τρίτης από τη Λωρίδα της Γάζας προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, λίγη ώρα αφού έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Αντνάν.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ο Χαντέρ Αντνάν αρνείτο να «υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και να δεχθεί ιατρικές περιποιήσεις».

Η «Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ» και η ένωση Παλαιστίνιων φυλακισμένων επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τον θάνατο του Χαντέρ Αντνάν σε ηλικία 45 ετών. Η ένωση παλαιστινίων φυλακισμένων στη Λωρίδα της Γάζας κατήγγειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ότι ο Χαντέρ Αντνάν «εκτελέστηκε εν ψυχρώ» από τις αρχές του Ισραήλ.  Σύμφωνα με τον Καντούρα Φάρες, πρόεδρο της ένωσης παλαιστινίων κρατουμένων, πρόκειται για τον πρώτο φυλακισμένο που πεθαίνει εξαιτίας απεργίας πείνας. 

Το Ισραήλ «θα πληρώσει το τίμημα αυτού του εγκλήματος», διεμήνυσε από την πλευρά του ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Ο ελεύθερος ήρωας Χαντέρ Αντνάν έπεσε μάρτυρας εξαιτίας εγκλήματος που διαπράχθηκε από τον εχθρό μπροστά σε όλο τον κόσμο που εγκρίνει την αδικία και την τρομοκρατία, την προστατεύει και την καλύπτει», πρόσθεσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.

«Η αντίσταση θα συνεχιστεί με δύναμη και αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.

Ποιος ήταν ο Χαντέρ Αντνάν

Ο Χαντέρ Αντνάν, από το βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, είχε φυλακιστεί επανειλημμένα από τις αρχές του Ισραήλ, τουλάχιστον 12 φορές και είχε κάνει επανειλημμένα απεργίες πείνας. Η υπόθεσή του μετατράπηκε σε σύμβολο για τους Παλαιστίνιους.

Την Παρασκευή, η σύζυγός του Ράντα Μούσα επιβεβαίωνε πως απέρριπτε «κάθε βοήθεια» και «κάθε ιατρική βοήθεια» από το Ισραήλ.

«Βρίσκεται σε κελί όπου οι συνθήκες κράτησης είναι πολύ δύσκολες. Το Ισραήλ αρνήθηκε να τον μεταφέρουν σε πολιτικό νοσοκομείο και να επιτρέψουν επίσκεψη του συνηγόρου του», πρόσθετε η ίδια σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

απεργία πείναςρουκέτεςΛωρίδα Γάζαςειδήσεις τώραΠαλαιστίνη