Κόσμος|04.05.2023 09:59

Αναβρασμός μετά τα drones στο Κρεμλίνο: Ήταν όλα σκηνοθετημένα από τη Ρωσία; Οι εκτιμήσεις, τα αντίποινα και η ουκρανική θέση

Newsroom

Ένας νέος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετά την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο. Την ώρα που η Μόσχα κάνει λόγο για «απόπειρα εκτέλεσης του Πούτιν», το Κίεβο αρνείται τα πάντα. Μάλιστα, φαίνεται πως η ρωσική πλευρά έχει ξεκινήσει ήδη τα αντίποινα.

Συγκεκριμένα, εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις, μία ημέρα αφότου η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά του Κρεμλίνου. Επιθέσεις αναφέρθηκαν επίσης στη Ζαπορίζια και την Οδησσό στα νότια.

Αιφνίδια επίσκεψη Ζελένσκι στο δικαστήριο που ερευνά τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου

Οι αεροπορικές επιδρομές έρχονται την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να μιλήσει στη Χάγη στο πλαίσιο μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης στην Ολλανδία. Θα επισκεφθεί επίσης το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο διερευνά φερόμενα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το BBC.

Ο Ζελένσκι πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Φινλανδία, όπου συναντήθηκε με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο καθώς και τους ηγέτες της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και της Ισλανδίας.

Κατά την επίσκεψή του στην Ολλανδία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να συναντηθεί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δύο τους είναι πιθανό να συζητήσουν τα αιτήματα του Ζελένσκι για περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη -δηλαδή όπλα μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη.

Οι έως τώρα εκτιμήσεις

Στη Ρωσία, μετά το συμβάν με τα drones στο Κρεμλίνο, επικρατεί αναστάτωση. Το περιστατικό ερευνάται και προς το παρόν δεν είναι πολλά γνωστά. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι δεν ήταν drone μεγάλων αποστάσεων, δηλαδή μπορεί να διένυσε μερικά χιλιόμετρα αλλά όχι να στάλθηκε από άλλη χώρα, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του OPEN στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός.

Τα drone ήταν δύο αλλά σημειώθηκε μία έκρηξη. Έτσι, ενδεχομένως το ένα να υποχρεώθηκε να προσγειωθεί. Επίσης, η έκρηξη πιθανώς να οφείλεται σε εκρηκτικά που είχε πάνω το drone και όχι στην κατάρριψη.

Η Ρωσία κατηγορεί ευθέως τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες επανειλημμένα έχουν χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο, όπως μεταδίδει ο Θανάσης Αυγερινός.

Είναι ρωσική προβοκάτσια; Τι λέει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου και τι απαντούν αναλυτές

Ορισμένοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι η φερόμενη ως επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Κρεμλίνο ήταν εσωτερική και σκόπιμα σκηνοθετημένη από τη Ρωσία.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη να έχουν διαπεράσει πολλαπλά επίπεδα αεράμυνας και να έχουν πυροδοτηθεί ή καταρριφθεί ακριβώς πάνω από την καρδιά του Κρεμλίνου με τρόπο που να παρέχει εντυπωσιακές εικόνες που έχουν καταγραφεί από την κάμερα».

Είπε ότι «η Ρωσία πιθανότατα σκηνοθέτησε αυτή την επίθεση σε μια προσπάθεια να φέρει τον πόλεμο στο εσωτερικό της Ρωσίας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ευρύτερη κοινωνική κινητοποίηση».

Ο Yurii Ihnat, εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία είχε σκηνοθετήσει την επίθεση στο Κρεμλίνο για να προσπαθήσει να «δείξει κάποιο είδος κλιμάκωσης από την πλευρά της Ουκρανίας».

Όμως, άλλοι αναλυτές διαφώνησαν, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν θα είχε συμφέρον να φανεί «αδύναμη», οργανώνοντας μια επίθεση που κάνει το Κρεμλίνο να φαίνεται ευάλωτο. Θα οδηγούσε επίσης σε ερωτήματα σχετικά με το πόσο καλά προστατευμένος είναι ο κ. Πούτιν - και σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ρωσικής αεράμυνας.

Και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θανάση Αυγερινού για το OPEN, υπάρχει το ισχυρό επιχείρημα πως αν η Ρωσία είχε αποφασίσει να στήσει ένα τέτοιο χτύπημα στη Μόσχα, δεν θα το έκαναν στο πιο συμβολικό και κορυφαίο σημείο της ρωσικής εξουσίας γιατί πλήττεται το γόητρό της.

Η Μόσχα ήδη σε αντίποινα; Επίθεση με drone και στη Ρωσία

Την Τετάρτη, ρωσικά πλήγματα στη νότια περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας προκάλεσαν τον θάνατο 21 ανθρώπων. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν πελάτες σούπερ μάρκετ και υπάλληλοι μιας εταιρείας ενέργειας που εκτελούσαν εργασίες συντήρησης.

Και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας. Δυνατές εκρήξεις αναφέρθηκαν στο Κίεβο και την Οδησσό.

Την ίδια στιγμή, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα διυλιστήριο πετρελαίου στη νότια Ρωσία, βάζοντας φωτιά σε τμήμα του -η τελευταία από μια σειρά εκρήξεων, πυρκαγιών και επιθέσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που σημειώθηκαν στη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες.

Μόσχαειδήσεις τώραΡωσίαΚίεβοΚρεμλίνοΟυκρανίαΒολοντιμίρ ΖελένσκιΒλαντίμιρ Πούτιν