Κόσμος|05.05.2023 11:22

Σημαντική εξέλιξη στην Ουκρανία: Η Wagner αποχωρεί από το Μπαχμούτ με αιχμές κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας - «Πού είναι τα πυρομαχικά;»

Newsroom

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του θα αποχωρήσουν από το Μπαχμούτ στις 10 Μαΐου λόγω έλλειψης πυρομαχικών και θα παραδώσουν τις θέσεις τους στις δυνάμεις των τακτικών ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Στεκόμενος μπροστά στα πτώματα δεκάδων μαχητών του που, όπως ισχυρίζεται, σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner εξαπέλυσε την Πέμπτη μια υβριστική  επίθεση προς τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, κατηγορώντας για τους θανάτους τους την έλλειψη υποστήριξης από τη Μόσχα.

«Μας λείπει το 70% των απαραίτητων πυρομαχικών», λέει σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram.

Φωτίζοντας με έναν μικρό φακό τα πτώματα που κείτονται στην ύπαιθρο κοντά σε αυτό που φαίνεται να είναι η πρώτη γραμμή του πολέμου, ο Πριγκόζιν ισχυρίζεται ότι είναι τα θύματα μιας μόλις ημέρας μάχης.

«Σοϊγκού, Γκερασίμοβ, πού είναι τα πυρομαχικά;» λέει απευθυνόμενος στον Ρώσο υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, όπως αναφέρει το CNN.

«Το αίμα είναι ακόμα φρέσκο», λέει, δείχνοντας τα πτώματα πίσω του. «Ήρθαν εδώ ως εθελοντές και πεθαίνουν για να μπορείτε να κάθεστε σαν χοντροί γάτοι στα πολυτελή γραφεία σας», λέει εξαπολύοντας επίθεση σε Ρώσους αξιωματούχους.

Ο Πριγκόζιν, έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο και η μισθοφορική ομάδα του κέρδισε σημαντικές μάχες στο μέτωπο.

Ωστόσο, καθώς το κύρος του μεγάλωσε, αυξήθηκαν και οι συγκρούσεις του με τον Σοϊγκού και τον Γερασίμοβ, προκαλώντας εικασίες για πιθανές εσωτερικές διαμάχες της ελίτ στη Μόσχα.

Τον Φεβρουάριο, κατηγόρησε τους δύο άνδρες για "προδοσία" για τις υποτιθέμενες αποτυχίες τους να υποστηρίξουν και να προμηθεύσουν την Wagner.

Η νεότερη πρόκλησή του προς τους Ρώσους αξιωματούχους της άμυνας έρχεται καθώς ο Μπαχμούτ παραμένει έντονα αμφισβητούμενος.

«Αυτοί είναι οι γαμ… πατέρες κάποιου και οι γιοι κάποιου. Και εσείς οι γαμη…. που δεν δίνετε πυρομαχικά, @@@, θα φάτε τα σωθικά σας στην κόλαση!», ακούγεται να φωνάζει στο βίντεο.

Η έκκληση του για περισσότερα πυρομαχικά δεν είναι καινούργια, ούτε και οι μέθοδοί του. Έχει επανειλημμένα παραπονεθεί ότι δεν λαμβάνει επαρκή υποστήριξη από το Κρεμλίνο για το Μπαχμούτ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώραπόλεμος