Κόσμος|05.05.2023 14:55

Τι σηματοδοτεί η απόφαση «βόμβα» για απόσυρση της Βάγκνερ από το Μπαχμούτ: Παρόρμηση του Πριγκόζιν ή πίεση στον Πούτιν;

Newsroom

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον πόλεμο ήρθε η ανακοίνωση – βόμβα του Γεβγκένι Πριγκόζιν περί αποχώρησης από το Μπαχμούτ της ομάδας Βάγκνερ, αιχμή του ρωσικού δόρατος στην προσπάθεια κατάληψης της στρατηγικής σημασίας πόλης στην Ουκρανία.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν οι δηλώσεις του εκφράζουν μια σταθερή απόφαση ή ένα τελεσίγραφο: ο επικεφαλής της Wagner κάνει συχνά παρορμητικές δηλώσεις, ενώ είναι οργισμένος, πριν ανασκευάσει κάποιες φορές. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ανακάλεσε δήλωσή του λέγοντας ότι έκανε «ένα αστείο».

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι συχνές δημόσιες επιθέσεις σε βάρος του στρατού έχουν στόχο να ασκήσουν πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να παρέμβει προς όφελός του.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «είδε τις δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης», αλλά αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Δεύτερη δραματική εξέλιξη

Η γραπτή δήλωση του Πριγκόζιν -που απευθύνεται στον αρχηγό του γενικού επιτελείου, το υπουργείο Άμυνας και τον ίδιο τον Πούτιν ως αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων- συνοδευόταν από βίντεο στο οποίο ο Πριγκόζιν εμφανίζεται με πλήρη εξάρτυση μάχης μπροστά από δεκάδες μαχητές τους.

«Λόγω της έλλειψης πολεμοφοδίων, οι απώλειές μας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο κάθε μέρα», ανέφερε η ανακοίνωση. «Οι άνδρες μου δεν θα υφίστανται μάταια και άσκοπα απώλειες στο Μπαχμούτ χωρίς πολεμοφόδια», ανέφερε ο Πριγκόζιν στο βίντεο. «Εάν, λόγω της μικροπρέπειάς σας, δεν θέλετε να δώσετε στον ρωσικό λαό την νίκη της κατάληψης του Μπαχμούτ, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα».

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι ζητά από τον Γκερασίμοφ να αντικαταστήσει τις μονάδες της Wagner στο Μπαχμούτ με τακτικά στρατεύματα και να διευκρινίσει πότε θα γίνει αυτό.

Η δεδηλωμένη ημερομηνία αποχώρησης της 10ης Μαΐου δίνει στους επικεφαλής της άμυνας περιθώριο μόλις πέντε ημερών για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργήσει η απόσυρση της Wagner. Απειλεί επίσης να επισκιάσει τους εθνικούς εορτασμούς της 9ης Μαΐου, όταν η Ρωσία τιμά τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Πούτιν αναμένεται να απευθυνθεί στο έθνος από την Κόκκινη Πλατεία.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι περιμένει να δεχθεί κριτική. «Μετά από λίγο, θα υπάρξουν κάποιοι έξυπνοι που θα πουν ότι έπρεπε να είχαμε μείνει παραπάνω στο Μπαχμούτ», δήλωσε. «Όποιος έχει επικριτικά σχόλια –ελάτε στο Μπαχμούτ, είστε ευπρόσδεκτοι, σταθείτε με όπλα στα χέρια στη θέση των νεκρών συντρόφων μας».

Υποσχέθηκε επίσης ότι η Wagner θα επιστρέψει: «Θα κλείσουμε τις πληγές μας και, όταν η Πατρίδα είναι σε κίνδυνο, θα υψώσουμε και πάλι το ανάστημά μας για να την υπερασπιστούμε. Ο ρωσικός λαός μπορεί να βασίζεται σε εμάς».

Είναι η δεύτερη δραματική εξέλιξη μέσα σε διάστημα τριών ημερών, αφού η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εκτόξευσε drones κατά του Κρεμλίνου τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης σε μια απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Κίεβο το αρνήθηκε αυτό, ενώ οι ΗΠΑ απέρριψαν ως «ψέματα» τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται πίσω από το περιστατικό.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως το επεισόδιο της Τετάρτης με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε εναντίον του Κρεμλίνου ήταν μια «εχθρική πράξη» και η Ρωσία θα απαντήσει με «συγκεκριμένες ενέργειες».

Γεβγκένι ΠριγκόζινΟυκρανίαΡωσίαπόλεμοςειδήσεις τώρα