Κόσμος|05.05.2023 15:21

Λαβρόφ μετά την επίθεση στο Κρεμλίνο: Θα απαντήσουμε με συγκεκριμένες πράξεις

Newsroom

Μετά την επίθεση με δύο drones εναντίον του Κρεμλίνου «κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της» δεν θα δεχθεί να μιλήσει στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Παρασκευή, από την Ινδία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ο Ζελένσκι και η ομάδα του κάνουν τα πάντα… για να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε χώρα που σέβεται τον εαυτό της θα απέχει από το να τους μιλήσει ή να επικοινωνήσει μαζί τους. Αυτό είναι δεδομένο», είπε ο Ρώσος υπουργός.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κρεμλίνο, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση. Η Ουκρανία το αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, όπως και ο Λευκός Οίκος.

Κάνοντας λόγο για «εχθρική πράξη» στην οποία η Ρωσία θα απαντήσει με «συγκεκριμένες ενέργειες», ο Λαβρόφ επανέλαβε την κατηγορία ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι ΗΠΑ. «Ήταν ξεκάθαρα μια εχθρική ενέργεια, είναι σαφές ότι οι τρομοκράτες του Κιέβου δεν θα μπορούσαν να τη διαπράξουν χωρίς τη γνώση των κυρίων τους», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν θα απαντήσουμε μιλώντας για ”casus belli” ή όχι, θα απαντήσουμε με συγκεκριμένες ενέργειες», πρόσθεσε, ενώ σχολίασε: «Έχουμε πολλή υπομονή. Υπάρχει μία παροιμία που λέει: “Οι Ρώσοι το θυμούνται για πολύ καιρό”».

«Ήμασταν πάντα πρόθυμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των προσπαθειών των ΗΠΑ να εξολπλήσουνε με όπλα την Ουκρανία. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση ότι τέτοια προβλήματα δεν μπορούν να διευθετηθούν στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς», ανέφερε επίσης ο Λαβρόφ. «Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι γεωπολιτικό. Χωρίς επίλυση του βασικού γεωπολιτικού προβλήματος, που είναι η επιθυμία της Δύσης να διατηρήσει την ηγεμονία της και να υπαγορεύσει τη βούλησή της σε όλους, χωρίς να επιλυθεί αυτό, καμία κρίση δεν θα διευθετηθεί πουθενά», κατέληξε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σεργκέι ΛαβρόφdronesΚρεμλίνοΡωσίαειδήσεις τώρα