Κόσμος|06.05.2023 11:33

Κηδεύονται σήμερα τα πρώτα θύματα των δύο ένοπλων επιθέσεων στη Σερβία - Σε επιφυλακή η αστυνομία για φαινόμενα μιμητισμού

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Θρήνος για τις δύο ένοπλες επιθέσεις στη Σερβία/AP
Θρήνος για τις δύο ένοπλες επιθέσεις στη Σερβία/AP
Θρήνος για τις δύο ένοπλες επιθέσεις στη Σερβία/AP
Θρήνος για τις δύο ένοπλες επιθέσεις στη Σερβία/AP

Τελευταίο αντίο θα πουν σήμερα φίλοι και συγγενείς σε ορισμένα από τα θύματα των δύο ένοπλων επιθέσεων που σημειώθηκαν την Τετάρτη 3 Μαϊού και την Παρασκευή 5 Μαϊού στη Σερβία.  

Στο Βελιγράδι θα κηδευτούν σήμερα τέσσερα παιδιά και ο σχολικός φύλακας που βρήκαν τραγικό θάνατο την Τετάρτη 3 Μαϊού κατά την ένοπλη επίθεση στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» από δεκατετράχρονο μαθητή. Κατά την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν οχτώ μαθητές της 7ης τάξης και ο φύλακας του σχολείου. Τραυματίστηκαν πέντε παιδιά και μία δασκάλα.

Στο χωρίο Μάλο Οράσιγιε, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου, θα κηδευτούν σήμερα οι πέντε νεαροί που σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης (4 Μαΐου) όταν ο 21 ετών μακελάρης έσπειρε τον θάνατο σε τρία χωριά πυροβολώντας, αδιακρίτως, μέσα από το αυτοκίνητό του. Οχτώ νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο απολογισμός σε θύματα της επίθεσης.

Μετά τις δύο ένοπλες επιθέσεις που συνέβησαν σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών το αίσθημα ανασφάλειας έχει ενισχυθεί στη γειτονική χώρα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών από εχθές το πρωί η αστυνομία δέχεται συνεχώς τηλεφωνήματα από πολίτες που υποστηρίζουν ότι παρατήρησαν «κάποιες ύποπτες κινήσεις συμπολιτών τους». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κυρίας, η οποία τηλεφώνησε από το διαμέρισμα της, που βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο του Βελιγραδίου, για να δηλώσει ότι βλέπει στο απέναντι πεζοδρόμιο ένα άνδρα να περπατάει κρατώντας ένα μακρύκανο όπλο. Ειδική μονάδα της αστυνομίας έφτασε άμεσα στο σημείο ακινητοποίησε τον «ύποπτο» αλλά αποδείχθηκε ότι το αντικείμενο που κρατούσε δεν ήταν όπλο. Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην πανικοβάλλονται και να μην τηλεφωνούν χωρίς να υπάρχει λόγος.

Παράλληλα, εμφανίζονται φαινόμενα μιμητισμού στο διαδίκτυο, που προκαλούν ανησυχία. Ένας μαθητής δεκατεσσάρων ετών συνελήφθη και οδηγήθηκε στον ανακριτή ανηλίκων, χθες, Παρασκευή (5/5), στην πόλη Σρέμσκα Μιτρόβιτσα στην Βοϊβοντίνα. Ο μαθητής αυτός σε μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανήρτησε την φωτογραφία του μαθητή που προκάλεσε την αιματοχυσία στο δημοτικό σχολείο στο Βελιγράδι με το μήνυμα: «Μπράβο σου! Και εγώ θα κάνω το ίδιο». Ανάλογο περιστατικό αναφέρθηκε και στην πόλη Μπίχατς, στην βορειοδυτική Βοσνία, με έναν μαθητή γυμνασίου.

Ένα άλλο πρόβλημα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι αρχές στην Σερβία είναι ο παράνομος οπλισμός και ο έλεγχος των όπλων που βρίσκονται νόμιμα στην κατοχή πολιτών. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι το διάστημα από τις 8 Μαΐου έως τι 8 Ιουνίου όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους, παράνομα, οπλισμό ή πολεμικό υλικό θα μπορέσουν να το παραδώσουν στην αστυνομία χωρίς να υποστούν ποινικές συνέπειες. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα επαναξιολογηθούν όλες οι άδειες νόμιμης κατοχής όπλων που έχουν χορηγηθεί.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σερβίαειδήσεις τώραένοπλη επίθεσηοπλοκατοχή